Коалицията на Меркел с ново дъно по рейтинг

Одобрението към партиите в кабинета пада с по 1%

Зелените очакват триумф на вота в Хесен

При избори сега правителството нямаше да има мнозинство

Десницата и левицата, които са обединени в управляващото в Германия правителство начело с Ангела Меркел, достигнаха ново най-ниско ниво на одобрение, показва проучване на “Дойчланд Тренд”.

То е направено в сряда и четвъртък тази седмица сред 1040 души.

Резултатите сочет, че християндемократите (ХДС) на канцлерката заедно със сестринския им баварски ХСС получават подкрепата на 25%. Одобрението за Социалдемократическата партия (ГСДП) пък е 14%. Това е спад в рейтинга и на двете сили с по 1%, при това спрямо проучване отпреди седем дни.

Тези данни означават, че ако сега има федерални избори, настоящата управляваща коалиция от ХДС/ХСС и ГСДП няма да разполага с парламентарно мнозинство.

Според проучването Зелените вече са втора сила след консерваторите с 19% подкрепа, което е ръст от 2% и е най-високият им резултат от септември 2011 г. Трета е антиимигрантската партия “Алтернатива за Германия” с непроменени 16%. Либералните Сводобни демократи също 1% доверие до 11%, а крайната Левица губи 1% доверие до 9%.

Друго проучване на “Дойчланд Тренд” за предстоящия следващата неделя вот в провинция Хесен вещае триумф на Зелените. Според прогнозите те ще спечелят 20% от гласовете, което ще ги изстреля до втора политическа сила. Най-много гласове се очаква да получи ХДС - 26%, което обаче е сериозен спад в сравнение с предишния вот през 2013 г., когато за партията на Меркел в Хесен гласуваха 38,3%. А за ГСДП анкетите отреждат едва 14%.

Тези прогнози идват на фона на историческия срив на ХСС на изборите в Бавария миналата неделя, на които сестринската на Меркел партия получи 37% (при 48% на предишния вот) и загуби мнозинството си за пръв път от 1962 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа