Кобе Брайънт загина, но остава в сърцата на милиони

Шок и отказ да повярваш, бе най-голямата реакция по света при вестта за трагичния инцидент, при който загина баскетболната легенда Кобе Брайънт. Катастрофата с хеликоптер става в предградието на Лос Анджелис. Заради гъста мъгла машината не успява да кацне и се забива в хълм.

Трудно е да се каже колко хора Кобе е вдъхновил с играта си, вероятно са милиони. А и с непринуденото си отношението към хората извън залата.

Звездата му изгрява след оттеглянето на Майкъл Джордан. Често двамата ги сравняват. Както и Джордан, така и Брайънт ненавижда загубите, затова изисква от съотборниците си максимална отдаденост на терена. И с личния си пример демонстрира, че само с упорита работа, може да се постигнат успехи. Наричат го още Черната Мамба, тренира като никой друг и изумява с трудолюбието си. Не обича да закъснява затова още от 2010-а хеликоптерът става част от неговата визитка. Така пътува за тренировки, мачове, дори си уговаря срещи с бизнес партньори на пистата за кацане. А през 2012-а фен в туитър предрича, че Кобе един ден ще загине с вертолет. За жалост пророчеството се сбъдва на 26 януари 2020-а. При катастрофата загива и 13-годишната му дъщеря Джиана. Двамата пътували за тренировка на момичето в „Академията Мамба“, който той открива през 2018-а. Таткото вярвал, че тинейджърката е наследила неговия талант и лично я подготвял. Тя е втора от 4-те му дъщери, наричал я Мамбасита.

Редица звезди на спорта, политиката, културата и изкуството изразиха своята почит към паметта на легендата. Сред тях са Майкъл Джордан, Шакил, О'Нийл, Томас Бах, Тайгър Уудс, Доналд Тръмп... А Леброн Джеймс, който бие негов рекорд същия ден, пък се разплака при трагичната новина.

Бразилският футболист на ПСЖ Неймар посвети гола си срещу „Лил“, като с пръсти отбеляза 2 и 4, визирайки № 24, с който играеше Брайънт.

Всъщност като дете Кобе много време живее със семейството си в Италия, дори за кратко се увлича по футбол. Но играта с оранжевата топка го грабва. А любимият му отбор остава „Милан“.

Паметта на легендата почетоха и в НБА, като първите 24 сек отборите не атакуваха. Но вероятно най-трогателното послание към паметта на легендата бе на бившата №1 в световния тенис Наоми Осака. „Благодаря ти, че беше себе си – написа японката. - Благодаря ти, че беше толкова скромен и не се хвалеше със своето величие. Ти вдъхнови толкова хора, дори не си представяш, колко сърца си докоснал...“

А церемонията по връчването на музикалните награди „Грами“ започна не с фойерверки, а с тишина. По ирония на съдбата тържеството бе в „Стейпълс Сентър“, където Кобе игра 20 години домакинските мачове за „Лейкърс“....

За историята

Пет пъти става шампион в НБА

- 20 сезона играе в един клуб - „ЛА Лейкърс“, никой друг професионален играч не е прекарал 48 637 минути за един отбор. Само Дирк Новицки го изпреварва с 21 г. в „Далас“.

- Рекордните 18 пъти поред играе в Мача на звездите, 5 пъти е шампион в НБА.

- Два пъти е олимпийски шампион (2008, 2012).

- В негова чест са извадени от употреба две фланелки, с които е играл, №8 и №24.

- През януари 2006-а Кобе отбелязва 81 г. при успеха на „Лейкърс“ срещу „Торонто“ (122:104). Единствено Уилт Чембърлейн е с най-много точки в един мач (100 през 1962 г.).

- С 22 643 т. той е четвъртият по резултатност в историята на НБА, след Карим Абдул-Джабар (38 387), Карл Малоун (36 928) и Леброн Джеймс (33 655), който по ирония на съдбата изпреварва Брайънт в деня на неговата смърт. Мачът е във Филаделфия, родния град на Кобе, който нарочно не отива в залата, за да може цялото внимание да бъде фокусирано върху Леброн.

За „Оскар“

Скъпи баскетбол...

Към многобройните си награди от баскетбола Кобе Брайънт прибави и най-големия филмов приз - „Оскар“ за сценарий. Той му бе присъден за писмото, с което обяви раздялата си с любимия спорт, което по-късно бе превърнато в кратък анимационен филм.

„Скъпи баскетбол – написа Кобе до оранжевата топка и почитателите си. - От момента, в който започнах да обувам чорапите на баща си и да правя въображаеми стрелби към коша, знаех, че това е истинско. Така се влюбих в теб.

Любовта ми беше толкова дълбока, че ти дадох всичко – ума и тялото си, душата си. Бях 6-годишно момче, което не вижда края на тунела. Само бягах в него. Пробягах напред и назад всяко игрище след всяка топка. Ти поиска от мен моя хъс, а аз ти дадох сърцето си. Играех през пот и болка не заради някакво предизвикателство, а защото ти ме призова.

Дадох ти всичко, защото така трябва да постъпи човек, когато се чувства толкова жив, колкото ти ме караше да се чувствам. Ти даде на едно малко момче мечтата да е от „Лейкърс“ и винаги ще те обичам за това.

Но няма как да продължавам по този начин още дълго. Този сезон беше последният, който ми остана да ти дам. Сърцето ми все още тупти неудържимо, умът ми е готов за трудностите, но тялото ми знае, че е време да се сбогуваме.

Готов съм да те напусна. Дадохме един на друг всичко, което имахме. И двамата знаем, че независимо от това, което се случи занапред, винаги ще бъда хлапето с чорапите на баща си, кошчето за боклук в ъгъла и 5 секунди останали на часовника с топката в ръце. 5, 4, 3, 2, 1...

Винаги ще те обичам, Кобе.“

Коментари

Задължително поле