„Когато пешката става царица“ в галерия „Анел“

Анжела Минкова е живописец-философ, картините ѝ са изпълнени с митологически и исторически мотиви.

Анжела Минкова представи нова изложба

Експозицията може да се види до 1 март

В музей-галерия “Анел”, София, предизвикателствата не са случайни. Там, сред шедьоврите на Генко Генков, Светлин Русев, Димитър Казаков-Нерон, Атанас Яранов, Николай Янакиев и други светила в родното изкуство, всеки месец се организират временни изложби на знакови имена сред живите художници. Сега тази често има Анжела Минкова, която изтръгна възхищение от десетките посетители на вернисажа на своята изложба, озаглавена “Когато пешката става царица”.

Анжела Минкова сред своите картини.

На откриването всички гости бяха приветствани лично от собственика на галерията Ангел Симеонов - колекционер и поет. Експозицията ще е на разположение на ценителите до 1 март.

Анжела Минкова определено е живописец-философ, картините ѝ са изпълнени с митологически и исторически мотиви, препращат към ценностите на българското и европейско културно наследство, вдъхновени са от факти и персонажи от свещени книги, притчи и легенди. Кураторът на изложбата д-р Райна Дамяни запозна публиката с акценти в творческия натюрел на Минкова: “Има художници, които цял живот рисуват една и съща картина, но не защото се стремят към съвършенство, а защото се опитват сами да се вкарат в определен стил. Именно от този творчески капан се опитва да избяга Анжела като художник. Авторката непрестанно доизгражда и надгражда всяко свое вътрешно живописно откритие.”

Сред уважилите събитието в мразовитата вечер бяха: проф. Валери Стефанов - председател на Съюза на колекционерите, оперната певица Даниела Стойкова, поп изпълнителите Васил Петров и Роси Рос, писателите Павлина Павлова, Хайри Хамдан, Владислав Кацарски, десетки художници, архитекти, музиканти и почитатели на изкуството.

Коментари

Задължително поле