Кое е вашето зодиакално цвете

Овен

Лале

Лазарската песен „Лаленце се люлее на зелено ливаде“ открай време се пее с погрешен текст. Вместо „детенце“, стиховете следва да гласят „Не е било лаленце, най е било Овненце.“ Не, че нещо, ама родените под този Огнен знак са винаги в движение, нагоре-надолу, както, когато човек е седнал на люлка. Има и друга символика в тази песен – лалето е зодиакалното цвете на Овена – също така дръзко, пращящо от жизнени сокове, ярко и... крехко. Девет яркочервени лалета е най-точният букет за родените под този знак, тъй като деветката е щастливото им число.

Телец

Крем

„Ти си роза, ти си крем, ти си щастие за мен“ е работата с Телците. И ако познанията ви по ботаника са толкова бегли, че в момента се чудите дали кремът е за ядене или за мазане на ръцете, да знаете, че в стихчето става дума за цвете от рода на лилиите. Разкошните бели кремове символизират любовта към лукса и изяществото, както и чувствеността на Телеца.

Кремът, известен още като лилиум, е символ на кралската власт, могъщество, сила. Той е цвете за специални и тържествени поводи. Щастливото число на Телеца е 6, но за да спазим суеверието, може да им подарим букет от 7 крема.

Близнаци

Роза

„Вземи във този чуден ден една българска роза от мен,“ изпя преди 51 г. Паша Христова. Розата е един от символите на България, но и зодиакално цвете на Близнаците. Интересите и талантите на този знак са толкова разностранни, колкото са и символичните значения на Царицата на цветята. Точно това обяснява Умберто Еко през 1983 г. за романа си „В името на розата“ - „това цвете е натоварено с толкова много символика, че вече никой не си спомня каква точно е тя.“ Букет от 5 розови, бели или чаени рози са добър избор за Близнака. 5 е щастливото му нечетно число.

Рак

Ралица

„Като оназ вечерница в небето/една бе в село Ралица девойка/и цяло село лудо бе по нея.“ Това е началото на поемата „Ралица“ от Пенчо Славейков. Но освен името на лична мома, ралица означава и високо като свещ кичесто синьо-лилаво, бяло или розово цвете. Това цвете, известно още под името делфиниум, е зодиакалният цвят на Рака. Ралицата символизира сърдечния, верен и страстен приятел и партньор, какъвто е Ракът. Асоциират я още с чувствеността и романтичната любов. Букетът на Рака най-добре да е от горски цветя, гарнирани със сини ралици – 7 или 5 на брой.

Лъв

Слънчоглед

Поетесата Блага Димитрова е така запленена от слънчевото цвете, че му е написала поема. Ето едно четиристишие: „Слънчогледи, нестинари в транс/ върху жаравата на на жегата./ Все още ли пламенно вярвате,/ самозапалени от възторг?" В букета слънчогледът не може да бъде акцент или допълнение – той ще е само и единствено центърът! По същия начин Лъвът се откроява всеки път, когато влезе в което и да е помещение. Огромни цветове, ярки и открити - те олицетворяват самоувереността, директността и смелостта на Лъва. Букетът му трябва да съдържа един слънчоглед, обграден с по-дребни цветя.

Дева

Маргарита

„Една разкошна Маргарита,/ родена с името на цвят,/ създадена, за да накити/ и без туй този китен свят.“ Цитатът е от поета Дамян Дамянов, който е обичал момиче на име Маргарита, а маргаритките е използвал, за да им къса листенцата и да гадае: „обича ме, не ме обича“. Както впрочем и целият останал свят. Девите приличат на зодиакалното си цвете по това, че са красиви, интелигентни, извънредно скромни пророци, които често не схващат сарказма. Точно както прекрасните маргарити, те се принасят в жертва на света. В букета им съберете точно 5 маргаритки.

Везни

Хортензия

Цветът на хортензията зависи от киселинността на почвата. Тя ще цъфти в синьо или розово, в зависимост от наторяването. Въпреки тази променчивост, хортензията е надеждно цвете – със здраво и силно стебло, красива, подобна на дантелена топка, главичка и издръжливо на студ. Главичката му е съцветие от множество перфектни ситни цветчета. В пълен баланс на противоположностите, то е зодиакалното цвете на Везните. Символизира почтеността и нежната и разбираща природа на хората, родени под този знак. Хортензии се поднасят аранжирани с други цветя – нека в букета да са 5 или 9 стръка.

Скорпион

Божур

Народната песен „Ален божур в градинка” е весела и закачлива - момък приканва изгората да се хване на хорото до него и да покажат на всички своята любов. Колко нетипично за Скорпиона! Той не е нито весел, нито закачлив, а още по-малко открит. Повече му подхожда коледарската „Майстор Петар вино пие под хубаво божур дърво.“ На разкошния и ароматен божур са посветени не едно и две стихотворения в българската поезия. За него пишат Йордан Стубел, Веса Паспалеева и много други. Аленото цвете олицетворява чувствеността и страстта на Скорпиона. 7 е щастливо число за него.

Стрелец

Карамфил

Кентавърът е комбинация от физически свръхсили и огромен интелект. Почти същото се получава и у Стрелеца. Негово зодиакално цвете е карамфилът. Презрян от мнозина като плебейски и твърде обикновен, той е символ на новата, току-що разцъфнала любов, а също и на авантюристичния дух и късмета. Да припомним любимата песен на покойния генсек на СССР Леонид Брежнев „Красная гвоздика“ (от руски – ален карамфил). По революционен плам и еуфоричност тя се доближава до най-естественото всекидневно състояние на Стрелеца. Скромен букет от 5 карамфила ще трябва да го зарадва.

Козирог

Теменуга

Не „бледни, болни теменуги“, както ги вижда Яворов, а тлъсти, стайни африкански теменужки са цветята на Козирога. Отговорен и достоен за доверие стабиляга и мераклия-ценител на благините в живота като него може да бъде оприличен на тези многогодишни саксийни растения с ярки цветове и меки, мъхести листа. Те символизират верността, но видът им подсказва и намек за чувственост и любов към лукса. Много подходящо е и това, че африканските теменужки се подаряват в саксия. За разумния Козирог това е идеално решение, защото подаръкът няма да увехне за три дни в някоя ваза, а може да издържи с години.

Водолей

Орхидея

"Из глъбините хлад повея,/ припламна лунният светлик,/ и бавно странна орхидея/ разлисти своя морав лик." Така я е описал българският символист Теодор Траянов, така нека да се разбира и като зодиакално цвете на Водолея. С тихата си, леко зловеща красота всеки цвят на орхидея е по-скоро произведение на изкуството, отколкото реално природно същество. Това цвете идеално допълва интелектуалния, духовен, интуитивен и верен Водолей. Той е скрит романтик, затова му изберете розовите орхидеи, символ на чистата любов. 3,7 и 9 са му щастливи числа, но орхидеите ги предпочита в саксии.

Риби

Астромерия

Защо е тази астромерия, кажи ми откъде намери я? Цветът на астромерията е твърде странен, съвсем не уханен и изобщо по незнайни причини е определен за астрологичен спътник на Рибите. Изглежда че нежните й цветове, подобни на миниатюрни лилии, съдържат точната доза изящество и красота, без да стигат до крещящ разкош и набиващи се в очите размери. Самите Риби са повече по стила и приглушената, деликатна красота. Не обичат изхвърлянията и, ако им подарите слънчоглед или огромен букет от червени рози, може да се докачат или да се почувстват неловко. В букета им съберете 7 астромерии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Хороскоп