Кои ще са съдниците на Лазурния бряг?

Председателката на основното жури за “Златна палма” - Грета Гъруик.

77-и кинофестивал в Кан, 14-25 май 2024 г.

Вече обявиха част от журито за едно от най-престижните събития в света на киното

По-млада от Грета Гъруик е била само София Лорен, когато на 31 е шеф на журито през 1966 г.

Според обичайната фестивална практика, поне няколко месеца преди всеки голям фестивал и много преди уточняването на предстоящата конкурсна програма, фестивалните организатори са готови с избора си за председатели на главните журита в основните състезателни категории. Така и Кан 4 месеца преди бляскавата церемония за откриването на 14 май, обяви председателката на основното жури за “Златна палма” - американската режисьорка Грета Гъруик, а 2 месеца преди началото съобщи и шефа на съдниците за втората състезателна категория “Особен поглед” - младият канадски режисьор Ксавие Долан. Така те вече “облякоха тогите” като главни съдници на Лазурния бряг!

След шеметния зрителски успех и невероятния бокс-офис на американския филм “Барби” никак не бяха изненада и 8-те номинации за мечтаната статуетка “Оскар” на Академията за киноизкуство и наука: за филм, адаптиран сценарий, женска и мъжка поддържаща роля, за 2 песни, дизайн и костюми. Какъвто и да е резултатът от нощта на “Оскар”-ите на 10 март, нищо не може да помрачи ни най-малко пробивът на режисьорката Грета Гъруик в орбитата на успешните холивудски автори! А освен това тя има и 42 роли като актриса от 2006 г. досега, плюс 4 номинации за “Оскар” - три като сценаристка и една за режисурата на “Lady Bird”(2018). С две думи - като президент на главното жури в Кан тя ще тежи не само с изключителния планетарен успех на “Барби”, но и с личната си професионална биография! Защото успя да направи изненадващ микс между комерсиалното кино и ненатрапчиви авторски акценти.

Родена в Сакраменто, столицата на Калифорния, животът и творческият ѝ път преминават повече на източния бряг в Ню Йорк. Опитва да пише театрални пиеси, но като киноман свързва началото на филмовата си кариера с независимото кино, пише сценарии и търси пътя си към екрана. Още тогава казва, че фестивалът в Кан е своеобразен връх на филмовото изкуство и пример какво трябва да бъде съвременното кино като специфичен език и комуникация със зрителите. Години по-късно “Барби” най-точно илюстрира нейните професионални възгледи, които осъществява на практика и то в най-мощната световна филмова индустрия! А така тя ще е първата американска жена - режисьор като президент на главното фестивално жури, и то малко преди да навърши 41 години! По-млада от нея е била само София Лорен, когато на 31 е шеф на журито през 1966 г.

Малко “жълта” информация за Грета Гъруик след нейния толкова розов (почти) мюзикъл “Барби” е допустима като арт-паузата на Лазурния бряг два месеца преди фестивала в Кан!

Шефът на съдниците за “Особен поглед” - младият канадски режисьор Ксавие Долан.

А нейният колега Ксавие Долан - президент на паралелното жури за „Особен поглед“, е роден през 1989 г. в Монреал и е режисьор с много висок рейтинг в професионалните среди, без да е твърде популярен сред зрителите, особено пък у нас. Още като съвсем млад талант от френскоезична Канада пробива в голямото кино през 2009, когато само 19-годишен дебютира като сценарист и режисьор на пълнометражния филм „Убих майка ми“, който е канадски кандидат за чуждоезичен „Оскар“. Работи изключително бързо и досега е създал 10 пълнометражни игрални филма! Още през 2014 г. е в основния конкурс в Кан с „Мommy“ (а това означава номинация за „Златна палма) и получава третата по значение Награда на журито! На следващата 2015 г. филмът печели и „Сезар“ (френският еквивалент на „Оскар“) за най-добра чуждестранна лента! И Ксавие Долан веднага е поканен за член на журито в Кан с председатели американските режисьори братя Коен! Следващият му филм „Това е само края на света“ (2016) отново е в основния конкурс в Кан, но остава на втора позиция с Голямата награда на журито! И през 2017 г. пак печели 3 награди „Сезар“ (за чуждестранен филм, режисура и монтаж). 

Сега Ксавие Долан отново ще бъде на Лазурния бряг, но вече като президент на жури. Обикновено такъв наситен и успешен е пътят на филмовите ветерани: първо в състезанието, после като съдници на най-елитния световен кинофестивал. Малката разлика е, че при Ксавие Долан това се случва почти в младежка възраст – само на 35! А много негови колеги от световното кино на тази възраст все още подготвят игралния си дебют! Очевидно, птичето на късмета е кацнало на рамото му още при раждането във френскоезичен  Квебек и досега не е отлетяло!  Ще проверим дали е там и през май на червения килим пред Фестивалния дворец на булевард „Кроазет“! 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино