Кой има имунитет

Най-голяма е вероятността да се заразиш вкъщи

Общественият транспорт и медицинските заведения са най-безопасни

Китайските учени смятат, че използването на обществен транспорт по време на пандемия е по-безопасно място от това да живеете в семейство, където има поне един пациент с COVID-19. Резултатите от изследването са публикувани от списание Science. Рискът от инфекция се увеличава с близостта на човешките контакти. Посещавайки обществени места, той се оказва по-нисък, отколкото в семейството и когато се общува с роднини. Всеки ден, прекаран в същия дом с човек с COVID-19, увеличава шанса за предаване на вируса с 10%.

Американското издание Huffington Post в края на октомври разказа как се различава предаването на коронавирус и на грип. Повечето вируси се разпространяват, когато много хора се събират на едно място. Популацията обаче е много по-малко имунизирана срещу коронавируса.

Поради дългия инкубационен период на вируса, носителите могат да заразяват другите, без да имат симптоми. При грип този период е по-къс и болестта се проявява след 3 дни.

Споровете сред учените е за способността на организма да формира дългосрочна защита срещу COVID-19 след заболяване. Редица изследователи заявяват, че имунитетът срещу коронавирусна инфекция изчезва след няколко месеца. Ринат Максютов, генерален директор на руския Държавен научен център по вирусология и биотехнологии „Вектор“, обаче заяви, че може да се формира и пожизнен имунитет срещу коронавирус. „При определени особености на имунната система и в случай, че има тежко протичане на болестта, мога да предположа, че може да се формира имунитет за цял живот“, каза той.

Максютов поясни, че ако човек не е боледувал от коронавирус в лека форма, тогава той трябва да има достатъчен имунитет, който не изисква ваксинация. Когато болестта прогресира, нивото на имунитета може да е ниско, така че ще е необходима ваксинация, за да се предотврати COVID-19. Живеейки в едно жилище с болен от COVID-19, човек трябва да помни, че той е най-заразен 2 дни преди да се появят първите симптоми. Това заяви руският лекар и телевизионен водещ Евгений Комаровски.

(Превод: Павел Павлов)

Коментари

Задължително поле