Тереза Мей: Вярвам, че курсът, която съм поела, е правилният за нашата страна

Митко от „Фермата“ разказа шокиращи детайли за мутренското си минало

Цветан Цветанов: Системната политическа атака на БСП към нас е изградена с фалшиви новини

Технология запазва косата при химиотерапия Лекувани са над 100 000 пациенти в 35 различни държави

Родители алармират: Охранител на училищен автобус обижда и бие деца

САЩ може да изгубят война срещу Русия Иран и КНДР са новите заплахи

Свалят цените на горивата с нови мерки Фирмите от сектора ще продължат да работят с минимална печалба

Бутонът за бдителност във влака-убиец на Хитрино бил включен

Тайните на ръката – хиромантия Купи утре заедно с „Труд“ само за 14.90 лв. уникалната книга

Премиерите Борисов и Ципрас дискутираха проекти в секторите транспорт и енергетика

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 16 ноември 2018

До 5 г. затвор за тормоз вкъщи И роза върху колата можела да доведе до убийство или самоубийство

Петър Иванов: Проблемът на американския бизнес е, че той идва в Европа през дружества в Холандия или в Ирландия

Самоубиец скочи от виадукт „Бебреш”

Министър Петков: Исканията на майките на деца с увреждания се удовлетворяват

Кой на кого има да плаща Гърция дължи на Германия милиарди. Или може би обратното?

Атина говори за близо 300 милиарда евро

След нападението над Гърция през май 1941 година над Акропола в Атина се развява знамето с пречупения кръст. Окупацията на Гърция от Вермахта продължава до 1944 година. Икономическите щети от войната и окупацията и до днес са обект на много спорове.

Още през 2015 година експертна комисия на гръцкия парламент определи обема на нанесените щети на поне 289 милиарда евро. Германското правителство систематично отхвърля исканията за изплащане на репарации и твърди, че Гърция вече е била компенсирана чрез предишни плащания. Обект на дискусии обаче е и един държавен заем, отпуснат по принуда. Германският Райх принуждава Гръцката национална банка през 1942 година да му отпусне безлихвен заем в размер на 476 милиона райхсмарки. Нацистите твърдели, че парите са им необходими, за да финансират разходите си по окупацията на страната. Въпросните милиони не са били връщани никога. Затова някои гръцки експерти са на мнение, че Германия дължи на Гърция още близо 11 милиарда евро.

Темата за репарациите от войната се разпали с нова сила в Гърция след избухването на дълговата криза през 2010 година. Тогава Атина се обърна за помощ към ЕС, за да избегне държавен фалит. Впоследствие страната получи кредити за 274 милиарда евро, от които поне 55 милиарда са от Германия. Гръцки юристи и някои политици смятат, че гръцките дългове могат да бъдат приспаднати от парите, които Гърция настоява да получи от Германия.

През септември външният министър на Гърция Никос Коцияс обяви след среща със своя германски колега Хайко Маас следното: “За това, което е исторически правилно, трябва да се говори в правилния момент и по правилния начин.”. Вероятно правилният момент ще дойде съвсем скоро. Тази седмица германският президент Франк-Валтер Щайнмайер е на посещение в Гърция. През декември пък президентът на гръцкия парламент Никос Вуцис възнамерява да представи доклад, изготвен от парламентарната комисия по репарациите. И в него обемът на нанесените щети на Гърция се определя на близо 300 милиарда евро.

Дойче веле, със съкращения

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (12)

 1. По-важното е кога турците ще ни се издължат!!!!!Те също имат да плащат милиарди!?!!

  1. Велимир -суко- ти благодари, че не сме те те направили на домузсуджук или домузсапун! Сука бушменская!

  2. NA KALPAV H…Y İ VILNATA MU PREÇE …TURTSİTE 50 GODİNİ RABOTİHA NA TRİ SMENİ V TEXTİLA „1“TÜN , GLEDAHA DOBİÇETA KLAHTE YADOHTE VİYE BEHTE BRİGADİRİ NAÇALNİTSİ ….PROV İBAÇİ ….SEGA E VREME DA Sİ DİGNİŞ ZADNİKA İ DA RABOTİŞ MAMİN SİNO RABOTİ İ YAŞ PUTİN
   +++++-

  1. Всичките сметки без кръчмаря. Кой на кого колко дължи е било уредено, макар и крайно несправедливо от „великите сили“ -победителите в края на войната. Германците дължат много и на България, но… всички държавици са подписали въпросните споразумения и че нямат повече никакви материални претенции към Германия. Толкоз. Останалото е само чесане на езика. Още повече като винаги ще си от е*аната страна-малък и беден. А на гърците толкова много им опростиха, че е нагло да искат още.

   1. Уреждането е, че дълговете ще се уреждат след обединението на германия.
    Факт, а не дърдорения на сла6оумен многознайко.

 2. Гърция трябва да плаща. С Германия имат договор, според който Германия не им дължи нищо.

  Гърция да връща Беломорието на България.

 3. Целият свят е длъжен на Гърция. Най-вече Мадагаскар. Щото, видите ли, гърците са измислили философията..

 4. НИЕ, ЗДРАВИТЕ СИЛИ НА БЪЛГАРИЯ, НАСТОЯВАМЕ: 1)НАЙ-ВАЖНОТО Е, ДА СИ ОПРАВИМ РОДНАТА ЗЕМЯ, ПРОМЕНЯЙКИ СИСТЕМАТА ОТ ПРЕДСТАВИТЕЛНА КЪМ ПРЯКА ШВЕЙЦАРСКА ДЕМОКРАЦИЯ. ТАКА, ПОЧТИ ВСИЧКИ СПОСОБНИ БЪЛГАРИ ЩЕ СЕ ВЪРНАТ У НАС, ЗА ДА РАБОТЯТ С ЕНТУСИАЗЪМ ЗА ПРОЦЪФТЯВАНЕТО НА ДЪЛБОКО ИЗОСТАНАЛАТА НИ РОДИНА И В ИСТОРИЧЕСКИ КРАТКИ СРОКОВЕ, ДА Я ПРЕВЪРНЕМ В ШВЕЙЦАРИЯ НА БАЛКАНИТЕ. ТАКА ЩЕ ВЪРНЕМ И ГОРДОСТТА, ЧЕ СМЕ БЪЛГАРИ! ЕТО, НЯКОИ ПРИОРИТЕТИ: ВМЕСТО ПЛОСЪК ДАНЪК-ПОДОХОДНО ОБЛАГАНЕ. ВЕДНАГА МИН.ЗАПЛАТА 1350 лв. МИН. ПЕНСИЯ 400 ЕВРО, ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ВОЕННА ПОВИННОСТ. МОДЕЛЪТ Е ИЗРАЕЛСКИ, А КОНЦЕПЦИЯТА ШВЕЙЦАРСКА-ИЗБОР НА КОМАНДИРИТЕ, А ОРЪЖИЯТА СИ ДЪРЖИМ ВКЪЩИ. СПЕШНО ТРАМВАЙНИ ЛИНИИ И МЕТРА В ГОЛЕМИТЕ НИ ГРАДОВЕ, ВЛАКОВЕ СТРЕЛИ, КАТО В ЯПОНИЯ. ПРЕВЪОРЪЖАВАНЕ НА АРМИЯТА И ОПЪЛЧЕНИЕТО. КАКВОТО КАЗВА НАРОДА, ТОВА НЕЗАБАВНО ЩЕ СЕ РЕАЛИЗИРА, В ТОВА ЧИСЛО И МОЩНО МОДЕРНИЗИРАНЕ НА ВОЕННАТА НИ ПРОМИШЛЕНОСТ ДО СТЕПЕН, ДА ПРОИЗВЕЖДАМЕ СВОИ БОЙНИ САМОЛЕТИ! НЕ СМЕ КАЗАЛИ, НЕ СМЕ ГО НАПРАВИЛИ! 2)ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО ЧУЖДИТЕ ТЕРИТОРИИ, БЛАГОРАЗУМИЕТО ИЗИСКВА, ДА ПРЕСТАНЕМ С ТЕЗИ ПРОВОКАЦИИ, КОИТО МОГАТ МНОГО БЪРЗО, ДА РАЗПАЛЯТ КОНФЛИКТИ С ПРЕДСКАЗУЕМО ТЕЖКИ ПОСЛЕДИЦИ! НЕОБХОДИМО Е, ДА УКРЕПВАМЕ ЕДИНСТВОТО МЕЖДУ БАЛКАНСКИТЕ НАРОДИ НА ДОБРОСЪСЕДСКИ ПРИНЦИП! ТАКА, БЪЛГАРИЯ, КАТО ИМАМЕ МОГЪЩА АРМИЯ, ЩЕ БЪДЕМ ОБЩОЧОВЕШКИ ПРИМЕР ЗА МИРОТВОРЧЕСТВО! ДАЙ, ГОСПОДИ!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.