На 23 май 2019 да почерпят

Лидерът на Камарата на общините в британския парламент подаде оставка заради Брекзит

Златна гъска храни „еколозите“ Прибират милиони евро за опазването на „застрашения вид“

НАТО обяви, че срещата на върха в Лондон тази година ще бъде на 3 и 4 декември

Генералният директор на ЮНЕСКО идва в България

Балъков се разделя с „Етър” с емоционално обръщение към феновете

Партиите си надписват сметката по закон Държавните субсидии са постоянно завишавани над определения размер още от 2002 г.

Стоичков дари Албер II с албум и екип

Данъци за отдаване на апартамент и кола на туристи

За 24 пъти бяха връчени отличията „Златно перо“ за принос към българската култура и изкуство

Маршал Халифа Хафтар отказа предложение за примирие в Либия

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 23 май 2019

Събират три месеца оферти за АЕЦ „Белене” (обзор) Интерес има от компании от Китай, Франция и Русия

Вижте документалния филм на Би Би Си за отвлечените деца от норвежката служба за закрила на детето „Барневерн“ (видео със субтитри)

137 млн. лв. кредити дръпнали студенти Теглят средно по 9584 лв., cумите се отпускат само за обучение у нас

Кой папа е роден под вашия знак

Овен
Бенедикт XVI – интелектуалецът

Под знака на Овена са родени двама понтифи на име Бенедикт. Единият е предшественикът на папа Франциск, когото очакваме в България по Гергьовден – Бенедикт XVI (16.04.1927). Кардинал Рацингер, папата интелектуалец, който доброволно се оттегли от Светия престол поведе кръстоносния поход срещу педофилията в католическия клир. Вторият, Бенедикт XIV (31.03.1675), е реформатор, борец срещу корупцията и лихварството. Той разрешава браковете между католици и протестанти, но при условие че децата бъдат католици. Основава четири академии в Рим, които изучават историята на Рим и църквата.

Телец
Йоан-Павел II руши комунизма

Папата поляк Йоан-Павел II (18.05.1920) е сред хората, които имат най-голяма роля за падането на Берлинската стена. Той беше на апостолическо поклонничество в България през 2002 г., когато заяви, че никога не е вярвал в „българската следа“ в атентата срещу него. Друг Телец – Пий IX (13.05.1792) е най-дълго управлявалият римски папа – цели 32 г. Пак на 13 май, но през 1655 г., се е родил Инокентий XIII. Телец е и Инокентий X (6.05.1574), който въздига Софийската епархия в митрополитална архиепархия през 1647 г. А Инокентий XI (16.05.1611) е папата-аскет, прочут като „баща на бедните“.

Близнаци
Пий XI изкачва Матерхорн

Папа Пий XI (31.05.1857) е бил типичен Близнак. Интелигентен и с разностранни интереси. По негово време е създадена държавата Ватикан – на 11 февруари 1929 г. Той е запален алпинист и е изкачил върховете Матерхорн, Дюфур и Мон Блан. Умира след инфаркт на 81-годишна възраст. В много по-стари времена Климент VII (26.05.1478) е управлявал църквата доста фриволно. Има извънбрачен син от робиня, когото прави дук на Флоренция. Папа Климент VII, от рода на Медичите, се прочул с това че непрекъснато променял политическите си позиции. Починал рано-рано – на 56 г., след като ял отровни гъби.

Рак
Павел IV – баща на Инквизицията

Папа Сикст IV (21.07.1414) напълнил църковния клир със свои роднини. Шуробаджанащината взела огромни размери. Папата не бил добър пример и по отношение на морала. Той много обичал секса, като по думите на съвременниците си, предпочитал момченцата и содомитите. Давал постове и санове на любовниците си. Католическата църква никога не е имала толкова много млади и красиви кардинали като по негово време. Рак били и папата-адвокат Климент X (13.07.1590), и Павел IV (27.06.1677), който е известен е като баща на Римската инквизиция и създател на първия „Индекс на забранените книги“.

Лъв
Папеса Йоана, ако е съществувала

Няма данни за рождената дата на папеса Йоана, дори не е сигурно че е съществувала. Ако я е имало, е управлявала от 847 до 850 г. Красива, умна и достатъчно нагла, за да се намести на изцяло мъжкия Свети престол – папесата сто на сто е била Лъвица. Както впрочем и папа Климент XI (23.07.1649) – изключително начетен човек, и Пий VII (14.08.1740), чийто Лъвски темперамент вероятно му е попречил да се разбере с другия Лъв – Наполеон Бонапарт. Наполеон му дава пълен „игнор“ и през 1804 г. се коронясва за император собственоръчно, въпреки че по традиция това би трябвало да стори папата.

Дева
Павел V – враг на Коперник и Галилей

Под знака на Девата се е родил папа Григорий XVI (08.09.1765), известен като един от най-големите консерватори сред главите на католическата църква. Той бил категорично срещу реформите за модернизиране на Църквата – намирал го за левичарско. Папа Павел V, друга видна Дева (17.09.1552), през 1616 г. с декрет осъжда труда на Николай Коперник „За движението на небесните сфери“. По инициатива на папата е започнат и инквизиционния процес срещу Галилео Галилей. В частност било забранено пропагандирането на твърдението, че Слънцето не се движи около Земята и Земята не е център на Вселената.

Везни
Шармантният Пий II

Пий II (18.10.1405) е бил шармантен папа. Преди да бъде избран за понтиф, пишел еротични стихове. Автор е на и на книгата „Историята на двама любовници“, която навремето била бестселър. Като папа Пий II поддържал развитието на културния живот при папския двор. Йоан-Павел I (17.10.1912) влиза в историята, като един от най-кратко задържалите се на Светия престол – 33 дни, след което умира загадъчно на 28 септември 1978 г. Наричат го „усмихнатия папа“. Юлий III (15.10.1488) си падал по осиновения си племеник Иносенсио и с това нанесъл доста щети на реномето на католическата църква.

Скорпион
Бенедикт XV миротворецът

Чест на зодиакалния знак на Скорпиона е донесъл папа Бенедикт XV (21.11.1854) – миротворецът, избран месец след избухването на Първата световна война. Той се обявява против войната, грижи се за ранени, гладуващи и хора в нужда. Климент XIV (31.10.1765) пък е бил изключително почтен и морален човек, покровител на изкуството. Той провъзгласил Моцарт за кавалер на Ордена на Златната шпора. Не се знае рождената дата на антипапа Йоан XII, но всичко в поведението му сочи, че също е роден като Скорпион – харчел църковни пари на хазарт, бил знаменит женкар и загинал, пребит от рогоносец.

Стрелец
Папа Франциск директният

На 17.12.1936 г. е роден настоящият папа Франциск. Той е първият папа от повече от век, който отказва да се настани в Апостолическия дворец, и живее в двустайния си апартамент. Той обяви с декрет педофилията за престъпление. Друг Стрелец е Йоан XXIII (25.11.1881) – „българският папа“. Преди да оглави Църквата, Анджело Ронкали е прекарал 10 г. като нунций на Ватикана в България (1925-1935). Сред историите за него е как влиза в църквата „Свети Лудвиг“ в Пловдив и в същия миг удря земетресение. Всичко се срутва, само Ронкали остава незасегнат. Той е провъзгласен за светец през 2014 г.

Козирог
Александър VI разгулникът

Един от папите Козирози, е Александър VI (1.01.1431) с рождено име Родриго Борджия. Наплодил е между 7 и 10 деца на свои любовници, преди да го изберат за глава на Църквата. Като папа се вразумил и се сдобил само с още една дъщеря. За всичките си издънки осигурил земи и високи църковни санове. Извършил множество злоупотреби в личен интерес и престъпления срещу своите опоненти. Според една от версиите за смъртта му, Александър VI е отровен заедно със сина си Чезаре и умира на 18 август 1503. Истината е, че двамата се заразили с маларична треска, като Чезаре успял да пребори болестта.

Водолей
Григорий XIV се смеел без причина

Папите Бенедикт XIII (02.02.1649) и Климент IX (28.01.1600) били с свестни мъже с безупречна репутация, вторият – любител на операта. Но виж Павел II (23.02.1417) бил прочут любител на мъжките ласки. Твърди се, че загинал при по-груб секс с паж. Григорий XIV (12.02.1535) бил благочестив, аскетичен и нечестолюбив човек. Когато разбрал че е избран за папа, възкликнал: „Да ви прости Господ, каква сте я свършили!“. Една любопитна особеност – Григорий често и без видима причина започвал да се смее и не можел да се спре. Такъв пристъп получил даже и по време на коронацията с папската тиара.

Риби
Благочестивият Инокентий XII

Риби е бил папа Павел III (28.02.1461), който е баща на 4 незаконнородени деца. Но също и благочестивият и великодушен Инокентий XII (13.03.1615), известен с думите „бедните са моите племенници“. Той въвежда по-скромен живот в папския двор и забранява практиката папата да прави своите близки кардинали или да ги облагодетелства с имоти, служби и пари. Освен това въвежда правилото, че само един-единствен роднина на папата, и то „при условие че е подходящ като цяло“ би могъл да бъде издигнат до кардинал. Папа Лъв XIII (2.03.1810) е интелектуалец и отваря за изучаване Ватиканските тайни архиви.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. четете библията. не слушойте какво ви говорят измамниците каза:

    Това си е натякване на католицизма. А защо не кажете че вашият “ папа “ и неговите предшественици променят четвъртата Божа заповед. Дори нещо повече. Още към 800-тната година един негов предшественик открито заявява , че “ има силата да промени Божия заповед “ . “ Папата “ не е вярващ. Той е богоборец.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.