На 30 март 2020 да почерпят

Водолеите да не харчат излишно, а Козирозите да не бързат с решенията – Дневният хороскоп на Алена

Бум на хемороиди от заседяване и ояждане

Построяването на Пентагона е свързано с числото на дявола Конспиратори смятат, че петоъгълната постройка е само видимата част на додекаедър, скрит под земята

Универсалният базов доход е осъществим

Великобритания може да остане под карантина в продължение на половин година

Американски учен: До 200 000 души ще загинат от коронавируса в САЩ

Норман Рийдс иска да има сексуална връзка Досега персонажът му в „Живите мъртви” нямаше никакъв личен живот

Недостигът на храни вдига цените

756 души са починали в Италия за последното денонощие

Кои лекарства действат срещу COVID-19 СЗО стартира пробно тестване на 4 потенциални лечения на коронавируса

92 акта заради разходки са съставени в Пловдив само за ден

Учителите изтощени от онлайн образованието 12-часов работен ден имат повечето преподаватели

Фризьорки режат платове за маски От 2 до 10 лева струват самоделни изделия, слагат им и активен въглен

COVID-19 намали жертвите на пътя

Кой пропуска света… В света на президента Ердоган още има кръстоносци, обединените християни под командването на Владислав II Яголо и генерала му Ян Хунияди, или цар Александър и генерала му Гурко

Карикатура: Иван Кутузов – Кути

„Лузърите“ на тази седмица вече са много

Има такива „герои“ на съвремието. Хора все движещи се в безвремието на техните си свои разбирания и представи. Искащи да преустроят света, а не да се впишат в него. Е… всички те са неудачници. Ще ги изброя: Един изби 50 души в храм на Бога в Нова Зеландия, човешки, не други, не ислямистите, не виновните за кървавите атентати в Европа, не убийците на младежите на концерта на Ариана Гранде, не в дискотеката на Батаклан, по улиците на Париж, Брюксел, Ница, Стокхолм, Москва, Осло, Истанбул, Барселона. Изби други хора, такива отишли да отдадат почит на Бога, да помолят за Неговата помощ, за да станат по-добри. Онези с пълнителите на автоматите изписани уж с Неговото име, не влизат в Неговия храм, те не приемат Неговите заповеди! Защото и за юдеи, и за християниу и за мюсюлмани Той е един! Един и същ! Този, Създателят ни. Така е! За това ни наричат Библейски пояс религии.

Пиша това в дните на постите съвсем отговорно. Не ги бъркайте с нас! Тези са другите, тези са прикриващи се уж поборници, но отричащи закона Му, всички да сме братя. Имал съм възможността и дори смея да твърдя, смелостта да бъда в мюсюлмански храмове-светини, в хиндуистки, такива на сикхите в Индия, в шинтоистки и будистки храмове в Япония. Предлагали са ми храна, легло и време за отдих… Никой не ме застреля или посече с меч, изписан с битките на техните религии. Онези фанатични убийци.не са вярващи. Те са политически интриганти, защото нямат никакви религиозни очаквания, само политически. „По делата им ще ги познаете…!“

На какво се надяват?! На такива екстремисти, същите като тях. Вече и на такива екстремал-политици. Е, един от тях вече „изгоря“. Политикът Ердоган. Реагира, смея да твърдя, неадекватно.

Нищо, че този атентат в Нова Зеландия не ангажира съвременната история на страната Турция, която сега той управлява. В този т.нар. манифест атентаторът от Нова Зеландия прави препратки към минали събития, станали по нашите земи, но нищо повече за съвременната ни политика. Изворите, от които той черпи е, че по тези земи преди векове са се водили най-жестоките битки с нашествието на Исляма.

Виждал съм в един затънтен край на Кипър паметна плоча на българските защитници на една крепост, нарочно не искам да пиша името й , за да не се появи на някой автомат, но когато различите годината, когато са ставали събитията и осъзнаете, че тази воинска част е развявала знамето на България, която като държава не е я имало вече с десетилетия, онемявате! Флорентиците, ( разбирай тогавашният ЕС) са предлагали откуп, за да ги пуснат заедно с отстъпващите техни части от предалата се крепост, но османците са взели парите за техните войници, но не и за българите, искали са просто да ги няма, екзекутирани всички до един. Стоиш, след мигове разбираш за какво е ставало дума, не поемаш въздух… и да искаш, не можеш. Осъзнаваш какво е ставало там тогава.

Страната, България я няма, но тези воини са я държали в сърцето си по други земи, а сега нашите ни тук политиканчета, които всичко имат, я разоряват! Но какво тук е виновна историята?! И това повод ли е да изпише някой екстремист автомат с техните безименни, но вечни имена?! Настоящето е важно, защото пропускаш света. В света на президента Ердоган още има кръстоносци, обединените християни под командването на Владислав II Яголо и генерала му Ян Хунияди, или цар Александър и генерала му Гурко. Това вече е другаде.

Този политик „изгоря“. Отвори Света София като джамия, развя знамето на Исляма, сякаш някой пак ще прави Халифат! Едни се опитаха и видяха кои застанаха срещу тях в Сирия.

Другите, които „изгоряха“ тази седмица, бяха американската Демократическа партия в Конгреса. Дълго провежданото, струващо 25 милиона долара разследване за това дали президентът Тръмп е имал руска подкрепа, завърши с фиаско. Още едни изпаднаха от света. И така им се случи заради тази фиксация върху „руският агент“ – Тръмп. Сега почти е сигурно, че ще изпаднат от изборите за президент и Доналд Тръмп ще го гледат втори мандат. Така се пропуска света… този път американският.

Тази седмица имаме и европейски печеливш. Тереза Мей и нейният нескончаем фарс- Брекзит. Там също нагледно се демонстрира как се изпада от Европа, Острова и още нещо.

Там наблюдаваме поредния парадокс на островитизма (хора затворени на остров). Сега вече за сделката с ЕС щял да преговаря самият Парламент?! И на какво основание? И с какъв мандат? И с каква реципрочна структура? С Европейския парламент? Където все още имат британски депутати и Споразумението подлежи на гласуване! „Брекзитизъм“, както вече се появи такъв термин. В света можело да се наблюдават безкрайно само три неща: Как гори огънят. Как тече водата. И как Британия напуска ЕС!

Там драмите са в стил Шекспир, но с много далечна от неговата семантика и много по-прости цели. Ако може всички положителни моменти от Сделката да останат за Великобритания, а негативите да си ги е приеме ЕС (нас). Дори ще се правят нови реформи в правителството, нов Референдум… отлагания. А във връзка с непрекъснатото наблюдаване на огъня и Брекзита, се получи един лек конфуз. Може би някои на обитаемия остров си бяха решили да си водят преговори и отлагане още две години и още две и т.н. Всичко се промени след като в „Дейли Телеграф“ излезе една статия, че ЕК е подготвила глоба за Великобритания за всеки месец в ЕС след крайната дата без сделка и ползваща се от преференциите на митническия съюз в размер на 1 млрд. и 300 млн. ежемесечно. Това с прибавените 39 млрд. вноска в бюджета на ЕС вече стават сериозна тежест.

И още един „лузър“ за тази седмица. Самият ЕС. Съвсем между другото в Париж се проведе първото съвместно заседание на френско-германското парламентарно заседание по подписания всеобхватен съюзен френско-германски договор от Аахен.

Този форум събира 100 евродепутати от двете държави, които имат за целта да оформят съвместна позиция в ЕП. Да, те са от отминаващата сесия, но форматът ще продължи в Берлин след избора на новия ЕП. И така ще е до края на тази форма на ЕС. Тези двете страни ще си го трансформират, неминуемо е. Дано имаме повече европеисти тук в България. Както са били тези наши сънародници, сражавали се за каузата на нашата европейска цивилизация по склоновете на планината Пендедактилос в Кипър, дори държавата им да не е я имало.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (10)

 1. тоя на карикатурата можеше да е европейски демократ в костюм.. или рокля.
  като премиерът на холандия – лъжецът марк рюте например.
  защото холандия даваше пари, компютри и коли на ислямска държава (факт)… както и холандия подкрепяше, всъщност целокупното нато вкл. бойко борисов подкрепяха обучаването на терористи в европа (факт – у нас николай младенов ги покани в правец).

 2. И в цялата тая съвременна световна дандания,
  нищо за православния борец за Възраждане на четвъртия Рим . Той не съществува. Нищо за фияското му със Сирия. Сирия, превърнала демократичната партия на САЩ от приятелски настроена къмСССР и Русия, в най-големия Й враг??!Сирия, където много млади русначета намериха вечние покой,Диктатор, кроящ нови граници не само на провославната му империя.
  Другарю, Гърдев на го ли чувстваш, не го ли
  виждаш, за теб не съществува ли Путин?!
  За теб ,ДОСТА на на Ердоган-Путин , малка
  Световна клечка ли е!!!!!

 3. Как да не ангажира съвременна Турция бе пишман коментаторе, да не би да не е отправил заплахи турците да си стоят в азиатската част на Истанбул, иначе щял да разруши всички джамии и лично отправя заплахи и призив Ердоган да бъде убит. И ти подобно на този терорист обикаляш да търсиш лек за злобата си. Как пък намери този затънтен край на Кипър за което дълбоко се съмнявам за тези българи през 1571г.

  1. Ей,..ердогански хибрид! Годината е била 1426, а истинските им намерения на уж комшиите ни се лъснаха с изказването на Чаушоглу…! Много на място са препратките в статията. Авторът не веднъж е доказвал, че има усет за събитията.

 4. Турците може и да не са гении, но очевадно е, че не са балами, щом са успели цели 500 години да „присъстват“ в гащите на майките ви. Пък и изглежда , че само грозни анадолски манафи са ви чукали, та много приличате на мангали. Питам се , добре ли сторихме, когато дойдохме да ви асвабаждаваме от к.рското „съжителство. Вековният денонощен сикиш така ви е развратил, че от 140 години не правите нищо друго, освен да скачате от к.р на к.р. Аман от к.рви ! Халал да сте на нашия братан Ердоган !

 5. Дедо Юване. Дедо Юване, дали си османец или
  татарин,ограмотен от българите и дисциплиниран
  от прусаците, руски мужик нармално е да мразоиш
  българите. Българите подпалиха арабския
  халифат с халиф в Цариград и създадоха толкова
  държави , че сега ще се изядат по между си .Всички
  наследници на Мохамед , начело с Ердоган, се
  мучат да станат Халиф в някакъв имагинерен
  Халифат..
  Българите бяха тези,които на 3март 1918 година
  дариха свобода на много роби на руската империя и поставиха началото на непрекъснатия
  й разпад. Така че ,дали си кирлив фес или руски
  пияница е без значение за нас българите. Размахвайте си мъжките си прелести и си мислете,
  че сте велики. Найтиняхо ще доведе да край
  това което започнаха българите с османците а руснаците още ще се разпадат…

 6. Великолепна статия!

  А троловете… Да мълчат.

 7. А бре цензоре, кого сте ,,подпалили’’ бе?!?! Ако алчните за крьв,окупация на чужди земи пияни мужици не бяха трьгнали кьм Проливите и ,,Константинопол’’ през земите на безсмисленото ти племе , все още да пасяхте овцете по чукарите! Едно мижаво вьстание в най затьнтения край на Балкана вдигнахте за тия цееели половин и нещо хилядолетие и цялото ви литературно ,,творчество’’ се вьрти около това ,,чудо’’ на света! Я по кротко с тия халифи и халифати!

 8. Deliormanski, ти потурнака от Лудогорието си
  по-голям турчин от турските султани. Някой
  от твоите деди , преди да се отрече от вярата си. се е наричал ГАНЬООГЛУ. Така са се наричали
  всички турчеещи се българи. Името ти не знам,
  но българската наставка ски е използвана ,
  като символ на отказалите се от родина, българи
  от Македония .
  Наистина българите запалиха чергата на
  османската империя. Самата Турция е резултат
  на тоя пожар . Изкрата започна с първата
  политическа протестна демонстрация в
  Цариград през април 1858 година , Демонстрацията събуди политически заспалия
  Инстамбул. Искрата тлееше 50 годин и пожара
  започна в 1908. Да си чул нещо за тъй наречената
  младотурска революция ?! Тя започна в територия
  призната от султаните за българска. Учителите
  на младотурските бяха революционерите
  българи на ВМРО. Четите на ВМРО беха основната сила за свалянето на султана халиф.
  15 години след това империята загина и се
  появи Турция с 50% кюрди,които се борят за
  свободата си….
  АНАДЪМУ

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.