Кой пропуска света...

Карикатура: Иван Кутузов - Кути

„Лузърите“ на тази седмица вече са много

Има такива „герои“ на съвремието. Хора все движещи се в безвремието на техните си свои разбирания и представи. Искащи да преустроят света, а не да се впишат в него. Е... всички те са неудачници. Ще ги изброя: Един изби 50 души в храм на Бога в Нова Зеландия, човешки, не други, не ислямистите, не виновните за кървавите атентати в Европа, не убийците на младежите на концерта на Ариана Гранде, не в дискотеката на Батаклан, по улиците на Париж, Брюксел, Ница, Стокхолм, Москва, Осло, Истанбул, Барселона. Изби други хора, такива отишли да отдадат почит на Бога, да помолят за Неговата помощ, за да станат по-добри. Онези с пълнителите на автоматите изписани уж с Неговото име, не влизат в Неговия храм, те не приемат Неговите заповеди! Защото и за юдеи, и за християниу и за мюсюлмани Той е един! Един и същ! Този, Създателят ни. Така е! За това ни наричат Библейски пояс религии.

Пиша това в дните на постите съвсем отговорно. Не ги бъркайте с нас! Тези са другите, тези са прикриващи се уж поборници, но отричащи закона Му, всички да сме братя. Имал съм възможността и дори смея да твърдя, смелостта да бъда в мюсюлмански храмове-светини, в хиндуистки, такива на сикхите в Индия, в шинтоистки и будистки храмове в Япония. Предлагали са ми храна, легло и време за отдих... Никой не ме застреля или посече с меч, изписан с битките на техните религии. Онези фанатични убийци.не са вярващи. Те са политически интриганти, защото нямат никакви религиозни очаквания, само политически. „По делата им ще ги познаете...!“

На какво се надяват?! На такива екстремисти, същите като тях. Вече и на такива екстремал-политици. Е, един от тях вече „изгоря“. Политикът Ердоган. Реагира, смея да твърдя, неадекватно.

Нищо, че този атентат в Нова Зеландия не ангажира съвременната история на страната Турция, която сега той управлява. В този т.нар. манифест атентаторът от Нова Зеландия прави препратки към минали събития, станали по нашите земи, но нищо повече за съвременната ни политика. Изворите, от които той черпи е, че по тези земи преди векове са се водили най-жестоките битки с нашествието на Исляма.

Виждал съм в един затънтен край на Кипър паметна плоча на българските защитници на една крепост, нарочно не искам да пиша името й , за да не се появи на някой автомат, но когато различите годината, когато са ставали събитията и осъзнаете, че тази воинска част е развявала знамето на България, която като държава не е я имало вече с десетилетия, онемявате! Флорентиците, ( разбирай тогавашният ЕС) са предлагали откуп, за да ги пуснат заедно с отстъпващите техни части от предалата се крепост, но османците са взели парите за техните войници, но не и за българите, искали са просто да ги няма, екзекутирани всички до един. Стоиш, след мигове разбираш за какво е ставало дума, не поемаш въздух... и да искаш, не можеш. Осъзнаваш какво е ставало там тогава.

Страната, България я няма, но тези воини са я държали в сърцето си по други земи, а сега нашите ни тук политиканчета, които всичко имат, я разоряват! Но какво тук е виновна историята?! И това повод ли е да изпише някой екстремист автомат с техните безименни, но вечни имена?! Настоящето е важно, защото пропускаш света. В света на президента Ердоган още има кръстоносци, обединените християни под командването на Владислав II Яголо и генерала му Ян Хунияди, или цар Александър и генерала му Гурко. Това вече е другаде.

Този политик „изгоря“. Отвори Света София като джамия, развя знамето на Исляма, сякаш някой пак ще прави Халифат! Едни се опитаха и видяха кои застанаха срещу тях в Сирия.

Другите, които „изгоряха“ тази седмица, бяха американската Демократическа партия в Конгреса. Дълго провежданото, струващо 25 милиона долара разследване за това дали президентът Тръмп е имал руска подкрепа, завърши с фиаско. Още едни изпаднаха от света. И така им се случи заради тази фиксация върху „руският агент“ - Тръмп. Сега почти е сигурно, че ще изпаднат от изборите за президент и Доналд Тръмп ще го гледат втори мандат. Така се пропуска света... този път американският.

Тази седмица имаме и европейски печеливш. Тереза Мей и нейният нескончаем фарс- Брекзит. Там също нагледно се демонстрира как се изпада от Европа, Острова и още нещо.

Там наблюдаваме поредния парадокс на островитизма (хора затворени на остров). Сега вече за сделката с ЕС щял да преговаря самият Парламент?! И на какво основание? И с какъв мандат? И с каква реципрочна структура? С Европейския парламент? Където все още имат британски депутати и Споразумението подлежи на гласуване! „Брекзитизъм“, както вече се появи такъв термин. В света можело да се наблюдават безкрайно само три неща: Как гори огънят. Как тече водата. И как Британия напуска ЕС!

Там драмите са в стил Шекспир, но с много далечна от неговата семантика и много по-прости цели. Ако може всички положителни моменти от Сделката да останат за Великобритания, а негативите да си ги е приеме ЕС (нас). Дори ще се правят нови реформи в правителството, нов Референдум... отлагания. А във връзка с непрекъснатото наблюдаване на огъня и Брекзита, се получи един лек конфуз. Може би някои на обитаемия остров си бяха решили да си водят преговори и отлагане още две години и още две и т.н. Всичко се промени след като в „Дейли Телеграф“ излезе една статия, че ЕК е подготвила глоба за Великобритания за всеки месец в ЕС след крайната дата без сделка и ползваща се от преференциите на митническия съюз в размер на 1 млрд. и 300 млн. ежемесечно. Това с прибавените 39 млрд. вноска в бюджета на ЕС вече стават сериозна тежест.

И още един „лузър“ за тази седмица. Самият ЕС. Съвсем между другото в Париж се проведе първото съвместно заседание на френско-германското парламентарно заседание по подписания всеобхватен съюзен френско-германски договор от Аахен.

Този форум събира 100 евродепутати от двете държави, които имат за целта да оформят съвместна позиция в ЕП. Да, те са от отминаващата сесия, но форматът ще продължи в Берлин след избора на новия ЕП. И така ще е до края на тази форма на ЕС. Тези двете страни ще си го трансформират, неминуемо е. Дано имаме повече европеисти тук в България. Както са били тези наши сънародници, сражавали се за каузата на нашата европейска цивилизация по склоновете на планината Пендедактилос в Кипър, дори държавата им да не е я имало.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи