Бойко Борисов на аудиенция при папа Франциск

ЕС отделя 1,5 милиарда евро за Турция за борба с мигрантската криза

Юбилеен маратон събира над 100 начинаещи предприемачи За 54 часа превръщат иновативни идеи в бизнес проекти

Хамбург въвежда частична забрана за стари дизелови автомобили

Делото за арест на стрелеца от Свети Влас да се гледа отново

Добричлия осъди общината заради падане на леда

Интернет търговия е заплаха за защитените животни

Американска двойка осъди 30-годишния си син да се изнесе от дома им

Георги Вълев от “Килърите” не успя да осъди журналистка от Велико Търново Разходките на затворника от Ловеч до Велико Търново за заведените от него дела продължават за сметка на данъкоплатците

За първи път Пролетен базар на книгата ще е на открито

Николай Нанков: Има инвеститорски интерес от няколко чуждестранни фирми за Дунав мост 3

Започва мащабен ремонт на моста над жп линията в Стара Загора

Младоженци сключват брак на сватбена церемония в древноримски стил Над 220 реенактори от Италия, Украйна, Румъния и България идват на „Орел на Дунава” в Свищов

Оперираха гръцкия президент Прокопис Павлопулос

Двама души са пострадали при тежка катастрофа край Централни гробища в София

Коледна трапеза

Питка с паричка

40.inddНеобходими продукти:

1 кг брашно
мая колкото кибритена кутийка
щипка сода за хляб
1 с.л. захар
1 с.л. сол
5 с.л. олио
2 ч.ч. хладка вода
1 жълтък за намазване

Начин на приготвяне:

Маята със захарта, малко брашно, захарта и топла водичка се оставя да втаса, докато шупне. След това всичко се омесва в дълбок съд много добре, докато се получи меко тесто. От него се отделя една топка, от която върху вече оформената питка се прави Христовият кръст, топчета, които символизират кошара, домашни животни или нещо друго.
Питата се намазва с жълтък, смесен с малко олио, и се оставя да втаса. Пече се отдолу и отгоре в умерена фурна – 150 градуса, предварително загрята.
След като се изпече, се напръсква с малко водичка и се завива с памучна кърпа. Преди да я сложим във фурната, скриваме вътре паричката.

Пълнени чушки със зрял боб

40.inddНеобходими продукти:

15 бр. червени сухи чушки
1 ч.ч. сварен бял боб
1 каф. ч. ориз
1/2 стрък праз
3 с.л. доматен сок
черен пипер, чубрица, джоджен
1 с.л. червен пипер
2 каф. ч. олио
1 каф. ч. вода

Начин на приготвяне:

Чушките се попарват в топла вода. В една чашка олио задушаваме лука, боба, ориза, червения пипер и доматите. След 5 минути сипваме водата, докато набъбне оризът. Слагаме подправките и пълним чушките. Нареждаме ги в тава, поливаме ги с втората чашка олио, с малко зелев сок и малко вода. Печем на по-силна фурна, като ги обърнем да се запекат от двете страни.

 

Зелник

40.inddНеобходими продукти:

1 кг брашно
2 с.л. олио
1 ч.л. сол
1 с.л. оцет
6-7 стръка праз
хладка вода за меко тесто
1 ч.ч. олио
щипка черен пипер
щипка чубрица

Начин на приготвяне:

Замесваме меко тесто и разделяме на 6 топки, като едната е почти двойно по-голяма от другите. Топките оставяме върху маса, поръсена с брашно, и покриваме с кърпа за 20 минути. През това време нарязваме на ситно праза и го задушаваме с половината олио. Слагаме подправките и оставяме да изстине.
Разточваме голямата кора и я слагаме на дъното на поръсена с олио тава, като издърпваме доста навън краищата й. Редим втората кора, поръсваме с олио и слагаме половината праз. След това слагаме още една кора, поръсваме с олио, четвъртата кора, също леко поръсена с олио, плънката, след нея петата кора, поръсена с олио, и шестата, пак поръсена с олио. Покриваме отгоре с краищата от първата кора, като притискаме с вилица и набождаме леко отгоре. Поръсваме с малко олио и печем на 200 градуса. Поливаме опечения зелник с малко топла вода и 1 ч.л. олио и връщаме за 5 минути във фурната. Покриваме го за 20-30 минути с хавлиена кърпа.

 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.