Вениамин, Симона, Тодор и Ивана отпаднаха след първия концерт на живо в „Гласът на България“

Тино от „Гласът на България“ вкара чалга хит във филм на Тарантино

Лекуват в „Пирогов“ момче, поразено от токов удар в Северна Македония

Клуб на БГ професионалисти превзема Вашингтон Организацията помага на сънародниците ни да се реализират по-добре в Америка

Битката на финалистите в „Гласът на България“ започна

Британски алпинист загина на слизане от Еверест

Амелия Личева – във фокуса на Българския П.Е.Н.-център

Текстописецът и продуцент Крис Янг пред “Труд”: Дара е енергийно торнадо

51-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт, стана донор на черен дроб Мъжът е приет във Великотърновската болница с тежка травма

Запорираха сметки и имоти на кмета на Септември Марин Рачев и съпругата му

Откриха ДНК следи от заподозрения за експлозията в Лион

Без тениска на бала, моля! Благотворителността ви да е по мярка…

Българка в Лион: В момента, в който е избухнала бомбата, чухме силните писъци

Международен трибунал на ООН постанови Русия незабавно да освободи арестуваните украински моряци

Защо възрастните китайци нямат ставни болки

Коледна трапеза

Питка с паричка

40.inddНеобходими продукти:

1 кг брашно
мая колкото кибритена кутийка
щипка сода за хляб
1 с.л. захар
1 с.л. сол
5 с.л. олио
2 ч.ч. хладка вода
1 жълтък за намазване

Начин на приготвяне:

Маята със захарта, малко брашно, захарта и топла водичка се оставя да втаса, докато шупне. След това всичко се омесва в дълбок съд много добре, докато се получи меко тесто. От него се отделя една топка, от която върху вече оформената питка се прави Христовият кръст, топчета, които символизират кошара, домашни животни или нещо друго.
Питата се намазва с жълтък, смесен с малко олио, и се оставя да втаса. Пече се отдолу и отгоре в умерена фурна – 150 градуса, предварително загрята.
След като се изпече, се напръсква с малко водичка и се завива с памучна кърпа. Преди да я сложим във фурната, скриваме вътре паричката.

Пълнени чушки със зрял боб

40.inddНеобходими продукти:

15 бр. червени сухи чушки
1 ч.ч. сварен бял боб
1 каф. ч. ориз
1/2 стрък праз
3 с.л. доматен сок
черен пипер, чубрица, джоджен
1 с.л. червен пипер
2 каф. ч. олио
1 каф. ч. вода

Начин на приготвяне:

Чушките се попарват в топла вода. В една чашка олио задушаваме лука, боба, ориза, червения пипер и доматите. След 5 минути сипваме водата, докато набъбне оризът. Слагаме подправките и пълним чушките. Нареждаме ги в тава, поливаме ги с втората чашка олио, с малко зелев сок и малко вода. Печем на по-силна фурна, като ги обърнем да се запекат от двете страни.

 

Зелник

40.inddНеобходими продукти:

1 кг брашно
2 с.л. олио
1 ч.л. сол
1 с.л. оцет
6-7 стръка праз
хладка вода за меко тесто
1 ч.ч. олио
щипка черен пипер
щипка чубрица

Начин на приготвяне:

Замесваме меко тесто и разделяме на 6 топки, като едната е почти двойно по-голяма от другите. Топките оставяме върху маса, поръсена с брашно, и покриваме с кърпа за 20 минути. През това време нарязваме на ситно праза и го задушаваме с половината олио. Слагаме подправките и оставяме да изстине.
Разточваме голямата кора и я слагаме на дъното на поръсена с олио тава, като издърпваме доста навън краищата й. Редим втората кора, поръсваме с олио и слагаме половината праз. След това слагаме още една кора, поръсваме с олио, четвъртата кора, също леко поръсена с олио, плънката, след нея петата кора, поръсена с олио, и шестата, пак поръсена с олио. Покриваме отгоре с краищата от първата кора, като притискаме с вилица и набождаме леко отгоре. Поръсваме с малко олио и печем на 200 градуса. Поливаме опечения зелник с малко топла вода и 1 ч.л. олио и връщаме за 5 минути във фурната. Покриваме го за 20-30 минути с хавлиена кърпа.

 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.