Жълт код за дъжд и гръмотевици в 16 области утре

„Труд“ сезира прокуратурата за проекти на „зелените“

Заместник-кметът Христина Шопова: Нека не се делим! Благоевград се гордее с художниците си

Зеленски заяви, че няма да преговаря с Русия

Саудитска Арабия свали зареден с експлозиви дрон

Великобритания и Холандия откриха евроизборите

И вселенският патриарх Вартоломей предупреди за фалшивите новини

Локомотив на пътнически влак се е запалил край Роман

Последният робовладелски кораб открит в САЩ

Късметлия от Стара Загора спечели джакпота в „6 от 42“

Без камери в изборните помещения в деня на вота

Спасяват уникална църква с пари от ЕС

Министър Ангелкова: 32% ръст на туристите в местата за настаняване отчита Боровец

Колко лева се полагат за командировъчни?

Въпрос: Предстои ми командировка в друго населено място. Моля да ми отговорите какви пари ми се полагат и за колко време? Може ли, например да бъда пратен за по-продължително време от фирмата извън адреса на нейното седалище?

П. Георгиев, София

Отговор: На командирования служител, когато остава да нощува в мястото на командировката, се заплащат дневни пари в размер 20 лв. за всеки ден от командировката. На командирования, който изпълнява служебните си задължения през по-голямата част от работното време в друго населено място без нощуване, се изплащат дневни пари в размер 50 на сто от размера, т.е. 10 лв.

Тази разпоредба на закона се прилага в случаите, когато работникът или служителят поради характера на работата, която изпълнява, не се налага да използва цялото работно време, а само част от него, поради което в тези случаи не се налага да нощува, или в последния ден на командировката, когато лицето се завръща в мястото си на работа. Командировъчните пари са за всички дни от командировката включително и почивните и празнични дни, ако те са включени в периода на командировката със заповедта за командировка.

Когато нуждите на предприятието налагат, работодателят може да командирова работника или служителя за изпълнение на трудовите задължения извън мястото на постоянната му работа, но за не повече от 30 календарни дни без прекъсване. Командироване за срок, по-дълъг от 30 календарни дни, се извършва с писмено съгласие на работника или служителя. Командироването се извършва въз основа на писмена заповед. В закона е предвидено, че в заповедта за командироване се посочват: наименованието на предприятието и длъжностното лице, което издава заповедта; трите имена и длъжността на командированото лице; мястото на командироването; задачата, за която лицето се командирова; времетраенето на командировката; командировъчните дневни, пътни, и квартирни пари, на които командированият има право и др.

Справка:
чл. 121, ал.1, ал.2 от Кодекса на труда
чл. 8, чл. 9, ал. 1, 19, ал. 1, ал. 2 от Наредбата за командировките в страната

Тодор Капитанов – юрист, национален секретар на КНСБ, консултант и специалист по публични лекции в областта на трудовите и социални въпроси, комуникациите и публичния сектор

Очакваме въпросите ви на адрес:
1797 София, ул. „Лъчезар Станчев” 7,
Email: trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

 1. Време е да се промени тази Наредба.
  Командировка в София за 10 лева не е равностойна на командировка в Сопот.
  Трябва да се увеличават дневните според нивото на заплащане в отделните региони и тя да е гъвкава с инфлацията.
  Правилно е примерно в София 20 лева а в малко населено място 12 лева.
  А ако е с преспиване 35 лева дневни за София и 20 лева за Сопот примерно.

 2. Питайте онези недоразумения в МО за 4 месечните командировки-Кур сове.

 3. Здравейте, имам следния казус и питане .Командирован съм от гр. София до например Стара Загора за 1 ден .Началния час на тръгване е 14.00 .Прибирането в гр . София е 00.30 . При положение че съм започнал работа от 8.00 , 10 лв ли се полагат за командировъчни или след като съм се прибрал в 00.30 на другия ден се полага пълния размер от 20 .лв

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.