Колко хора може да поддържа Земята?

Очаква ли се човешката популация да расте

Прогнозата е за 10,4 милиарда души към 2080 г.

Преди около 300 000 години, когато Homo sapiens вероятно се е появил за първи път, общата популация на нашия вид е била малка - между 100 и 10 000 души. В началото е имало толкова малко хора, че са били необходими приблизително 35 000 години за удвояване на числеността на човешката популация, според Джоел Е. Коен, ръководител на Лабораторията за популации в Университета „Рокфелер“ и Колумбийския университет в Ню Йорк. След появата на селското стопанство, когато на Земята е имало между 1 милион и 10 милиона души, са били необходими 1500 години, за да се удвои население. До XVI век времето, необходимо за удвояване на населението, спада до 300 години. До началото на XIX век са били необходими едва 130 години.

От 1930 г. до 1974 г. населението на Земята се удвоява отново само за 44 години. Но очаква ли се човешката популация да продължи да нараства с тази скорост? И има ли горна граница за това колко хора може да поддържа нашата планета?
За 40 години изследвания Коен е събрал 65 прогнозни оценки, вариращи от 1 милиард до над 1 трилион души. Когато става дума за човешката популация, „поддържащият капацитет зависи както от природните ограничения, така и от човешкия избор“, казва Коен. Например природните ограничения включват недостиг на храна и негостоприемна среда. Човешкият избор включва взаимодействия между икономиката и културата, като например как произвеждаме и консумираме стоки, както и раждаемостта, средната продължителност на живота и миграциите.

Нарастването на световното население достига своя връх през 60-те години на миналия век и оттогава се забавя. През 1950 г. средната раждаемост е 5,05 деца на жена, според Фонда на ООН за населението. През 2020 г. тя спада до 2,44 деца на жена.
В момента научният консенсус е, че населението на света ще достигне своя връх по-късно през този век. Прогнозата е за 10,4 милиарда души някъде през 2080 г. и ще се запази така до 2100 г.

Броят на хората, които Земята може да поддържа, не е фиксирано число. Начинът, по който хората произвеждат и консумират природни ресурси, влияе върху това как околната среда ще може да поддържа бъдещи популации.

Може и да има горна граница за това колко хора може да поддържа Земята, но ние не знаем със сигурност каква е тя. Но тя варира в зависимост от това как произвеждаме, консумираме и управляваме нашите ресурси.

(Със съкращения)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения