Колодрумът в Пловдив домакин на балканиада по колоездене на писта и световно за параспортисти

Снимка: Архив

Пловдив ще е домакин от 28 до 30 юли на балканиада по колоездене на писта, която ще е първото състезание по този вид спорт в многофункционалната спортна зала в града под тепетата с покрит колодрум. „През 2018 година пък ще сме домакини на световното първенство по параколоездене и това е поредната крачка по пътя към популяризиране на на нашата зала „Колодрума”, която е уникална за този регион от Европа”, съобщи зам.-кметът на Пловдив по спорта Георги Титюков.

Най-добрите български професионални шосейни колоездачи пък се събират тази неделя в Карлово, откъдето ще бъде даден старт на двудневния велопробег за купа „Васил Левски”, която е част от честванията на 180-годишнината от рождението на Апостола на свободата. Общият награден фонд на 180-километровото състезание от Карлово до Ловеч е 6130 лева, като от него ще се облажат победителите при юношите старша възраст и при мъжете в двата етапа от родния град на Васил Левски до Троян на 16 юли (неделя) и от Троян до Ловеч на 17 юли (понеделник), както и в крайното генерално класиране.   Велопробегът за купа „Вали Левски” е организират от Българския колоездачен съюз (БКС), КК „Хемус 1896” (Троян), областна администрация Ловеч и общините Карлово, Троян и Ловеч.

Стартът на първия етап ще бъде даден на 16 юли в 14.30 часа от площада в Карлово, като велоколоната ще премине през град Баня, село Васил Левски, Сопот, Кърнаре, Беклемето и ще финишира около 17 часа в Троян. В 14 часа в неделя от село Кърнаре към Беклемето ще потеглят стотици любители колоездачи от цялата страна и всички възрасти, решили да почетат паметта на най-великия българин, които в понеделник ще стартират в същия час, но от село Къкрина, и ще изминат 15 км до Ловеч. Първенецът в генералното класиране при мъжете професионалисти  ще получи 500 лв., вторият – 400 лв., третият – 350 лв., четвъртият – 250 лв., петият – 200 лв., а първите петима в отделните етапи ще заработят съответно 300, 250, 160, 120 и 100 лв. Награден фонд е предвиден и за най-добрите колоездачи при юношите старша възраст, като първенецът в индивидуалното генерално класиране ще се облажи с 400 лв., а победителите в двата етапа ще си тръгнат с по 200 лв., като парични премии има и за подгласниците им от второ до пето място.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони