Колумбия предложи убежище на бившия главен прокурор на Венецуела

Колумбия предложи убежище на сваления от поста бивш главен прокурор на Венецуела Луиса Ортега, която напусна страната, след като се изправи срещу президента Николас Мадуро на фона на кървава политическа криза.

„Луиса Ортега е под протекцията на колумбийското правителство. Ако тя поиска убежище, ние ще й го дадем“, написа в „Туитър“ колумбийският президент Хуан Мануел Сантос.

Някогашна приближена на Мадуро, в момента 59-годишната юристка е един от най-високопоставените му критици във Венецуела.

Представители на имиграционните служби в Колумбия съобщиха, че тя е пристигнала в страната в петък заедно със своя съпруг адвокатът Херман Ферер с частен полет от карибския остров Аруба. За Ферер има издадена заповед за арест от близкия до Мадуро Върховен съд. Властта в Каракас забрани на Ортега да напуска страната, в отговор на която тя заяви, че е обект на „политическо преследване“.

В петък Ортега заяви, че разполага с доказателства за участието на Николас Мадуро в корупционния скандал с бразилската строителна фирма „Одебрехт“, който предизвика свалянето от власт и арестите на стотици високопоставени служители в 12 латиноамерикански страни, сред които Бразилия, Колумбия, Панама, Перу и Доминиканската република.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка