Комисар Владимир Димитров, шеф на отдел “Киберпрестъпност” в ГДБОП специално за “Труд”: Не е имало кибератаки по време на изборите

Комисар Владимир Димитров от ГДБОП, национален координатор по киберсигурност.

Плевнелиев заподозря руски хакери през 2015 г.

Не е имало кибертаки по време на последните парламентарни изброи. Това съобщи вчера пред “Труд” комисар Владимир Димитров, шеф на отдел “Киберпрестъпност” в ГДБОП. От 1 октомври 2020 г. той е и национален координатор по киберсигурност за България.

Според експерти от бранша през последните години у нас са въведени модерни защити, които непрекъснато се обновяват. Това важи в пълна степен и за компютърната системи, с които работят ЦИК, “Информационно обслужване” и други служби, свързани с изборния процес.

Последната голяма кибератака бе извършена на местните избори през октомври 2015 г., когато бяха блокирани сайтовете на ЦИК, служба ГРАО, МВР, външно министерство и др. Тогавашният президент Росен Плевнелиев нарече случая “Костинброд 2” и настоя за пълно разследване.

През февруари 2019 г. също Плевнелиев заяви, че атаката е идвала от Русия, а през март същата година бившият шеф на “Киберпрестъпност” в ГДБОП Явор Колев посочи, че за атаката у нас е заподозряна хакерска група “Sofacy-Fancy bears”, свързана с военното разузнаване на Русия, подозирана и за манипулации на изборния процес в САЩ.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика