Комисията на ООН за химическите атаки в Сирия прекрати работата си

СС на ООН

Съвместният механизъм на ООН и ОЗХО (Организацията за забрана на химическите оръжия) за разследване на химически атаки в Сирия прекрати официално работата си.

Срокът на пълномощията на комисията, която обвини Дамаск, че неведнъж е прибягвал до бойни отровни вещества, изтече в полунощ по нюйоркското време (7 ч. наше време), след като Съветът за сигурност на ООН не успя да се споразумее за удължаване на мандата ѝ.

Дискусиите в ООН продължиха до последния момент. Консултациите при закрити врати започнаха веднага след заседанието, на което Русия наложи вето на предложената от Япония резолюция за техническо удължаване на мандата на комисията с 30 дни, припомня ТАСС.

Резолюцията беше подкрепена от 12 страни. Русия и Боливия гласуваха против, а Китай се въздържа.

Руският постоянен представител в ООН Василий Небензя заяви, че мандатът на Съвместния механизъм за разследване може да бъде удължен само ако се коригират недостатъците в работата му.

Според представителя на Москва през последните две години разследващата комисия само е подпечатвала неоснователни обвинения срещу Сирия.

Решението на Русия да наложи вето на проекта за резолюция за удължаване на мандата на Съвместния механизъм на ООН и ОЗХО показва, че Москва не цени живота на жертвите на нападения с използване на химическо оръжие или не уважава целесъобразните стандарти за международно поведение по отношение на използването на такова оръжие, се казва в изявление на Белия дом.

Коментари

Задължително поле