Комисията на Фон дер Лайен пое щафетата (обзор)

Екипът на Фон дер Лайен получи много повече одобрение от това за нея на гласуването през юли, което бе девет гласа мнозинство.

461 евродепутати подкрепиха новия състав

Дигитализацията и климатичните изменения основен приоритет за ЕК

Съставът на новата Европейска комисия, председателствана от германката Урсула фон дер Лайен, получи днес одобрението на Европарламента - последен етап преди встъпването є в длъжност на 1 декември.

Екипът й получи одобрението на 461 членове на ЕП, срещу 157 против и 89 въздържали се, което е много по-добър резултат от вота за одобряването й начело на изпълнителния орган през юли, когато бе избрана с едва девет гласа мнозинство.

Числата също така показват задоволство от страна на големите фракции в законодателното събрание в лицето на Европейската народна партия (ЕНП), Социалисти и демократи (С&Д), Обнови Европа (досегашните либерали от АЛДЕ) и Зелените - от постигнатото от Фон дер Лайен в преговорите с държавите членки и избраните европейски комисари. Срещу нея и въздържали се са гласували предимно крайнолевите и крайнодесните фракции и депутати, които нямат свои представители в изпълнителния орган.

Съобразено с изразеното от нея през юли желание за полов баланс в Европейската комисия, новият й състав съдържа рекордния брой от 12 жени върху 26-те портфейла, за сметка на едва деветте в предишната ЕК начело с Жан-Клод Юнкер. Великобритания се отказа от свой представител в изпълнителния орган, докато не се изясни казусът Брекзит, или поне до обявяването на резултатите от предсрочните парламентарни избори на Албиона, предстоящи на 12 декември. Германия държи председателския пост, а Франция се пребори за новия мега портфейл „Вътрешен пазар” с бившия си търговски министър Тиери Бретон.

В изказването си пред европейските депутати Урсула фон дер Лайен настоя, че след забавянията в процедурите по одобрение на предложените от нея кандидати за еврокомисари, е време Брюксел „да се залавя за работа”. Тя посочи дигитализацията и борбата с причините и последствията от климатичните изменения като основен приоритет за европейския изпълнителен орган за следващите пет години. Що се отнася до ролята на ЕС като глобален фактор, Урсула фон дер Лайен настоя, че „ако свършим добра работа, Европа ще е първият континент без вредни емисии до 2050 г.” и „ще е основен фактор в разрешаването на световните проблеми”.

Пред евродепутатите Фон дер Лайен съобщи и че променя наименованието на ресора на българската еврокомисарка Мария Габриел, която първоначално се предвиждаше да отговаря за младежта и иновациите, но към това бяха добавени и въпросите на културата и спорта.

Коментари

Задължително поле