Компании от САЩ са инвестирали 5,5 млрд. лв.

Американска търговска камара в България проведе бизнес-закуска с участието на премиера и министри. Темата беше “Отбелязване на 120-тата годишнина от установяване на дипломатическите отношения между САЩ и България: Инвестиции, партньорства, бъдеще”.

Съединените щати се изкачват на четвърто място по привлечени капитали

Кабинетът е доста по-стабилен, отколкото изглежда, каза премиерът Николай Денков

Повече вложения при добра бизнес среда

Американските компании са на четвърто място сред чуждестранните инвеститори в България. Това заяви Оливие Маркет, президент на Американската търговска камара в България по време на бизнес-закуска с премиера Николай Денков и министри от правителството. Тема на събитието беше 120-тата годишнина от установяване на дипломатически отношения между САЩ и България.

“През 2018 г. когато публикувахме първата версия на този доклад, САЩ беше на 6-то място сред чуждестранните инвеститори в България. Присъствието на американските компании обаче се увеличи през годините и САЩ вече са на 4-то място. Преките чуждестранни инвестиции възлизат на 5,5 млрд лева”, каза Оливие Маркет. Инвестициите от Канада възлизат на 1,3 млрд. лв. и са създали около 5000 работни места.

Оливие Маркет подчерта, че се надява условията за бизнес в България да се подобряват още. Инвестициите могат да бъдат по-високи, ако имаме благоприятна бизнес среда и по-широка дигитализация, смята Оливие Маркет. “Българските общини, на чиято територия се осъществяват американските инвестиции, също много помагат на бизнеса. Имаме едни продуктивни отношения между местната власт и инвеститорите”, каза Маркет.

“Наблюдаваме, че това правителство работи в много трудна среда, преминава през кризи. Но правителството може да разчита на подкрепата на Американската търговска камара. Виждаме какви са евроатлантическите ценности, които изповядва това правителство и сме тук, за да помагаме”, каза Оливие Маркет.

Кабинетът е доста по-стабилен, отколкото изглежда по медиите в предизборна ситуация, каза премиерът Николай Денков в своето приветствие към присъстващите на бизнес-закуската. Според него напрежение, спорове и интереси, с които правителството трябва да се справя, винаги ще има, но голямото мнозинство в Народното събрание и мнозинството от българския народ подкрепяли общата цел на кабинета. “Основната цел на правителството е да се интегрираме напълно в европейските и евроатлантическите структури. Приоритетите са Шенген, еврозоната, влизането в Организация за икономическо сътрудничество и развитие, сътрудничество с ЕС, със САЩ”, каза премиерът Николай Денков.

През първата седмица на октомври България ще представи в Европейската комисия пакета с изпълнени реформи, необходим за получаване на второто плащане по Националния план за възстановяване и устойчивост, заяви министърът на финансите Асен Василев, който също участва на бизнес закуската. Според него е необходимо да се преразгледа цялата система за концесиите, начинът на разпределение на земеделските субсидии, разходването на средствата в здравеопазването.

На 19 септември се навършиха 120 години от установяването на дипломатически отношения между България и САЩ. За първи път дипломатически отношения между двете държави са установени на 19 септември 1903 г. Тогава Джон Джаксън връчва акредитивните писма на княз Фердинанд като пръв държавен представител на САЩ в София.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции