Комплексни екипи ще изследват причините за тежките катастрофи

Кадър от БТВ

96% вина на шофьорите е само според първоначален оглед, каза шефката на агенцията за пътна безопасност

Докладът за безопасността на движението по пътищата е първият по рода си доклад от гледна точка на мащаба, в който той се изготвя. Той изследва комплексните причини за пътнотранспортните проишествия, обясни председателят на Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата", Малина Крумова, по БНТ.

"Това, което ние се опитахме да направим, със съдействието на всички институции, е именно да се фокусираме върху елементите и факторите, които определят този резултат - защо се стига до толкова ПТП-та, толкова ранени, толкова загинали. Фокусирали сме се върху всички важни елементи - правната и институционалната рамка, състоянието на пътищата, подготовката и поведението на водачите, състоянието на автомобилния парк и, разбира се, спешната помощ", каза Малина Крумова.

Докладът констатира пропуски, върху които трябва да се работи. Според статистиката на МВР 96% от пътнотранспортните произшествия са по вина на шофьорите. Крумова посочи обаче, че това са данни по първоначален оглед на местопроизшествието, които не отчитат резултати от последващи експертизи.

Тя каза, че е изключително важно, когато шофьорът е сгрешил, да бъдат проследени причините за неговата грешка.

Докладът предлага въвеждането на механизъм тежките пътнотранспортни произшествия да бъдат обследвани от комплексни екипи, които да установяват механизма на случване на произшествията.

Коментари

Задължително поле