Конституционният съд на Молдова отстрани президента Игор Додон

Снимка: Архив

Обявени са предсрочни избори на 6 септември

Молдовският конституционен съд днес освободи от поста президента Игор Додон и назначи за временен президент бившия премиер Павел Филип, предадоха Ройтерс и ТАСС, позовавайки се на съобщение на съда.

Временният президент може да разпусне парламента и да обяви предсрочни избори. Додон заяви, че това е опит за узурпиране на властта. Демократическата партия на Молдова, от която е Филип, вчера оспори легитимността на новото правителство, съставено от подкрепяната от Русия социалистическа партия и проевропейския блок "Сега" Додон е бивш лидер на социалистите и подкрепи сформирането на ново правителство начело с бившия министър на образованието Мая Сайду от блока "Сега", бивш министър на образованието.

Съдът аргументира решението си с факта, че Додон не е разпуснал парламента, както е постановил по-рано.

Конситтуционният съд беше заявил, че ако до 7 юни не бъде съставено правителство, трябва да има нови избори. Игор Додон каза пред кореспондент на ТАСС, че съдът не е независим и че Демократическата партия се опитва да си запази властта с цел "по-нататъшното й узурпиране". Той призова населението да запази спокойствие и да не се поддава на провокации.

Междувременно временният президент на Молдова разпусна парламента и насрочи нови избори на 6 септември, съобщи Франс прес.

Предсрочните избори са "най-демократичният инструмент за излизане от политическата криза", каза той на пресконференция, предавана по телевизията, съобщи ТАСС.

Случващото се в Кишинев предизвика политически реакции и в съседна Румъния.

Кризисната ситуация в Молдова може да бъде разрешена само чрез диалог между всички политически сили, заяви днес румънският президент Клаус Йоханис, цитиран от ТАСС.

Стабилността на Република Молдова има най-голямо значение за продължаването на "европейското движение" на тази страна, която обеща да извърши много реформи, включително такива, свързани с правовата държава, в съответствие с ангажиментите пред ЕС, посочи Йоханис.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят