Консулските служби в чужбина не приемат заявления за нови лични документи

Българите в чужбина, на които им изтича срокът на валидност на личните карти и международните паспорти, няма да могат да подават заявления за подмяната им в консулските служби. Това отговориха на „Труд“ от Министерството на външните работи.

По-рано днес на брифинг в Министерския съвет бяха дадени разяснения по повод удължаването с 6 месеца срока на валидност на изтичащите лични карти и шофьорски книжки. Това обаче важи само за територията на страната.

Ето и пълния текст от отговора на МВнР до „Труд“:

"По повод големия медиен интерес относно обслужването на български граждани в чужбина за подновяване на български лични документи, ви информираме, че заради ситуацията с коронавируса са дадени указания на консулските ни служби как да работят според епидемичната обстановка в приемащата държава.

В консулските служби на Република България временно е преустановено извършването на неспешни услуги, каквато е издаването на нови или подновяването на лични документи. При необходимост от спешно прибиране в България, всяка българска консулска служба е инструктирана да издава временен паспорт.

Уточняваме, че в консулските ни служби на територията на Европейския съюз по принцип не се издават български свидетелства за управление на моторни превозни средства."

Коментари

Задължително поле