Контрабандни лекарства тровят българина (ОБЗОР)

Ако прокуратурата има действително правомощия над медикаментите, нещата биха изглеждали по коренно различен начин

„Проблемът с паралелния износ на лекарства рефлектира върху здравето на нацията и на българските граждани. Износът на такива лекарства, преопаковането им и недостигането им до болните в здравните заведения излага на риск здравето на пациентите”. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров по време на изслушване в Комисията за борба със сивата икономика в парламента. Той подчерта, че прокуратурата може да търси данъчни престъпления, пране на пари, свързано с установяване на предикатно престъпление и евентуална митническа контрабанда. Всичко останало, свързано с лекарства, е в правомощията на контролните органи.

„Наблюдава се стремеж да се прехвърлят всички проблеми, свързани с лекарства, на прокуратурата”, заяви Цацаров.

Той обясни, че причината да се търси прокуратурата и по всички проблеми, свързани с медикаменти, трябва да се търси в конструкцията на българския закон по отношение на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) .”Ако тя има действително правомощия, нещата биха изглеждали по коренно различен начин”, увери главният прокурор.

Шефът на Софийска градска прокуратура Емилия Русинова обяви, че при тях има сигнал по данни от предаването „Открито” на Валя Ахчиева, след това и втори от ИАЛ.

По двата сигнала е започнала проверка. Вече е образувано досъдебно производство. Търси се състав на престъплението, образуваното производство е по чл. 242 от НК.

„Труд” припомня, че става въпрос за преопаковането на „Хумира” - в оригиналната опаковка, която е закупена от бургаска аптека „Марешки”, е имало турска „Хумира”, както и за паралелен износ на лекарства от фирми, свързани с фамилията Марешки.

Русинова обясни, че е установено, че има разминаване между партидните номера на лекарството, закупено от пациента и на подадените от аптеката. Тя призна, че ще им бъде трудно да докажат престъплението, защото става въпрос за контрабанден внос, а за да се повдигне обвинение, трябват конкретни данни – кога е осъществен вносът, от кого и т.н. Русинова увери, че колкото и да е трудно, обвинението ще положи всички усилия, за да докаже престъплението.

„Сътрудничеството между прокуратурата и ИАЛ е изключително добро. Но когато си изправен пред ситуация – контрабанден внос, преопаковане, а оригиналното лекарство е напуснало страната и е заминало примерно в Германия са необходими съвместни усилия”, заяви Цацаров. Главният прокурор обясни, че в подобни случаи става въпрос за нелегален износ чрез куриер. Подчерта, че за съжаление в ръцете на българския пациент може да се окаже и опасно лекарство, внесено контрабандно в страната ни. И този ефект е най-опасен.

„Става въпрос за лекарства, животоспасяващи медикаменти, които са и изключително скъпи”, припомни главният прокурор. Председателят на комисията Емил Димитров припомни, че става въпрос за реекспорт на медикаменти за 400 000 лв. годишно. Той отново постави въпроса за ограничените правомощия на ИАЛ.

Според обвинител №1

Против ведомствените бензиностанции

„Защо законодателството позволява да говорим, след като е възможно разтоварено от танкер в ж.п цистерни, защо трябва да има два вида складове?”, попита депутатите от комисията за борба със сивата икономика главния прокурор Сотир Цацаров.

Той определи като абсурдно гориво, което се разтоварва от танкер, да се премерва в склад, който се намира на 200 км навътре в страната. Какво се товари, какво се губи, никой не може да каже, коментира той.

Цацаров попита защо ведомствените бензиностанции се различават от всички останали и защо трябва да съществуват. „Не е ли по-нормално вместо тези бензиностанции една цистерна да зарежда с гориво селскостопанските машини?”, попита Цацаров.

Главният прокурор даде пример с Окръжна прокуратура Пловдив и ДАНС- Пловдив, които са открили четири бензиностанции, в които няма никакви документи за количество бензин за 100 000 лв.

Докладът на ЕК е най-добрият до момента

Докладът е най-добрият от момента, в който Механизъм е започнал да функционира. Това каза в Народното събрание главният прокурор Сотир Цацаров за последния доклад на ЕК за напредъка на България по Механизма за сътрудничество и оценка.

„Съвсем ясно показва, че ако темпът на всичко, което се прави в страната, продължи по този начин, до края на мандата на комисията, България ще съумее да излезе от Механизма за сътрудничество и проверка”, заяви той. „За първи път не се дават нови препоръки. Колкото и някой да спекулира, че докладът бил шамар или, че би трябвало да се преведе от брюкселски на български език в крайна сметка изказванията показват, че Механизмът и докладите продължават да бъдат инструмент за вътрешнополитически борби”, коментира главният прокурор.

„Тези оценки са нещо нормално. Вече свикнахме с това, че Механизмът до известна степен загуби от това, че от полезно средство се превърна във вътрешнополитически инструмент”, обясни Цацаров. „Отчетен е напредък, в крайна сметка се посочват и съвсем ясни перспективи за приключване на Механизма”, каза още той.

Марешки съди Валентин Златев

„Разбрах, че Веселин Марешки е подал сигнал срещу мен в прокуратурата, че има разпънат политически чадър над него. Сигналът е изпратен в спецзвеното на СГП и другата седмица съм извикан на разпит”. Това съобщи шефът на „Лукойл - България” Валентин Златев пред „Труд”.

„Винаги съм твърдял, че Марешки не е проблем на газовата и петролната асоциация, а е проблем на българската държава. Не се отказвам от думите си, че има разпънат политически чадър над Марешки”, заяви още Златев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България