на 23 март 2018 да почерпят

Турски учебен изтребител се е разбил в централната провинция Невшехир

Туск: Личните данни на гражданите на ЕС трябва да бъдат напълно защитени

“Омония” дава Петев на съд

Културата на маорите привлича туристи в Нова Зеландия Коренните жители са 15% от населението в островната страна

Вижте снимки от заседанието на Европейския съвет в Брюксел

Вучич: Не съм доволен, че западните сили са твърдо решени да запазят независимостта на Косово

Бунтовници напускат Източна Гута след месец тежки боеве

6 коли се удариха на Северната тангента в София

Кодзиас кацна на летището в Скопие

Водещият адвокат на Тръмп по „руското разследване“ подаде оставка

Подпалиха колата на полицейски шеф във Враца Съседният паркиран автомобил също бил на ченге

„Зебри“ убийци дебнат на пътя (обзор)

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 март 2018

Няма престъпление от шефката на САС Административният ръководител Даниела Дончева не е упражнявала натиск при решаване на дело

Контрабандни лекарства тровят българина (ОБЗОР) Ако прокуратурата има действително правомощия над медикаментите, нещата биха изглеждали по коренно различен начин

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че паралелният износ на лекарства, преопаковането им и недостигането им до болните излага на риск здравето на пациентите. Снимка Пламен Стоименов

„Проблемът с паралелния износ на лекарства рефлектира върху здравето на нацията и на българските граждани. Износът на такива лекарства, преопаковането им и недостигането им до болните в здравните заведения излага на риск здравето на пациентите”. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров по време на изслушване в Комисията за борба със сивата икономика в парламента. Той подчерта, че прокуратурата може да търси данъчни престъпления, пране на пари, свързано с установяване на предикатно престъпление и евентуална митническа контрабанда. Всичко останало, свързано с лекарства, е в правомощията на контролните органи.

„Наблюдава се стремеж да се прехвърлят всички проблеми, свързани с лекарства, на прокуратурата”, заяви Цацаров.

Той обясни, че причината да се търси прокуратурата и по всички проблеми, свързани с медикаменти, трябва да се търси в конструкцията на българския закон по отношение на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) .”Ако тя има действително правомощия, нещата биха изглеждали по коренно различен начин”, увери главният прокурор.

Шефът на Софийска градска прокуратура Емилия Русинова обяви, че при тях има сигнал по данни от предаването „Открито” на Валя Ахчиева, след това и втори от ИАЛ.

По двата сигнала е започнала проверка. Вече е образувано досъдебно производство. Търси се състав на престъплението, образуваното производство е по чл. 242 от НК.

„Труд” припомня, че става въпрос за преопаковането на „Хумира” – в оригиналната опаковка, която е закупена от бургаска аптека „Марешки”, е имало турска „Хумира”, както и за паралелен износ на лекарства от фирми, свързани с фамилията Марешки.

Русинова обясни, че е установено, че има разминаване между партидните номера на лекарството, закупено от пациента и на подадените от аптеката. Тя призна, че ще им бъде трудно да докажат престъплението, защото става въпрос за контрабанден внос, а за да се повдигне обвинение, трябват конкретни данни – кога е осъществен вносът, от кого и т.н. Русинова увери, че колкото и да е трудно, обвинението ще положи всички усилия, за да докаже престъплението.

„Сътрудничеството между прокуратурата и ИАЛ е изключително добро. Но когато си изправен пред ситуация – контрабанден внос, преопаковане, а оригиналното лекарство е напуснало страната и е заминало примерно в Германия са необходими съвместни усилия”, заяви Цацаров. Главният прокурор обясни, че в подобни случаи става въпрос за нелегален износ чрез куриер. Подчерта, че за съжаление в ръцете на българския пациент може да се окаже и опасно лекарство, внесено контрабандно в страната ни. И този ефект е най-опасен.
„Става въпрос за лекарства, животоспасяващи медикаменти, които са и изключително скъпи”, припомни главният прокурор. Председателят на комисията Емил Димитров припомни, че става въпрос за реекспорт на медикаменти за 400 000 лв. годишно. Той отново постави въпроса за ограничените правомощия на ИАЛ.

Според обвинител №1

Против ведомствените бензиностанции

„Защо законодателството позволява да говорим, след като е възможно разтоварено от танкер в ж.п цистерни, защо трябва да има два вида складове?”, попита депутатите от комисията за борба със сивата икономика главния прокурор Сотир Цацаров.

Той определи като абсурдно гориво, което се разтоварва от танкер, да се премерва в склад, който се намира на 200 км навътре в страната. Какво се товари, какво се губи, никой не може да каже, коментира той.

Цацаров попита защо ведомствените бензиностанции се различават от всички останали и защо трябва да съществуват. „Не е ли по-нормално вместо тези бензиностанции една цистерна да зарежда с гориво селскостопанските машини?”, попита Цацаров.

Главният прокурор даде пример с Окръжна прокуратура Пловдив и ДАНС- Пловдив, които са открили четири бензиностанции, в които няма никакви документи за количество бензин за 100 000 лв.

Докладът на ЕК е най-добрият до момента

Докладът е най-добрият от момента, в който Механизъм е започнал да функционира. Това каза в Народното събрание главният прокурор Сотир Цацаров за последния доклад на ЕК за напредъка на България по Механизма за сътрудничество и оценка.

„Съвсем ясно показва, че ако темпът на всичко, което се прави в страната, продължи по този начин, до края на мандата на комисията, България ще съумее да излезе от Механизма за сътрудничество и проверка”, заяви той. „За първи път не се дават нови препоръки. Колкото и някой да спекулира, че докладът бил шамар или, че би трябвало да се преведе от брюкселски на български език в крайна сметка изказванията показват, че Механизмът и докладите продължават да бъдат инструмент за вътрешнополитически борби”, коментира главният прокурор.

„Тези оценки са нещо нормално. Вече свикнахме с това, че Механизмът до известна степен загуби от това, че от полезно средство се превърна във вътрешнополитически инструмент”, обясни Цацаров. „Отчетен е напредък, в крайна сметка се посочват и съвсем ясни перспективи за приключване на Механизма”, каза още той.

Марешки съди Валентин Златев

„Разбрах, че Веселин Марешки е подал сигнал срещу мен в прокуратурата, че има разпънат политически чадър над него. Сигналът е изпратен в спецзвеното на СГП и другата седмица съм извикан на разпит”. Това съобщи шефът на „Лукойл – България” Валентин Златев пред „Труд”.

„Винаги съм твърдял, че Марешки не е проблем на газовата и петролната асоциация, а е проблем на българската държава. Не се отказвам от думите си, че има разпънат политически чадър над Марешки”, заяви още Златев.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Я компетентни органи, не прокууууратуура цацарски и пр. нищоправещи дрънкачи, а действително знаещи хора да ни обяснят, защо голяма част от доказаните добри български лекарства вече не могат да се намерят по българските аптеки…Искахме едни български билкови бонбончета против кашлица, много сме ги ползвали, а в аптеката ни казват тях вече ги няма:)? А имали нови модерни подобни, английски или турски за 5 пъти по-висока цена:)) И това е за много други качествени български лекарства. Изглежда биг фармата + местните марешки алчни магарета са ”пипнали”и лекарствената индустрия на България за собствена изгода:)) парета и повече парета. После те ще хвърлят некой % на пруууукруратууурата на цицарски, на пишмана и пр. ”ръководители”и хмм народни служители и всички ще се покрие:) нали юнаци? Срам и позор за убийците на България и Българите

  2. Сега разбирам защо Марешки няма да подкрепи вота на недоверие, на негово място и аз не бих го направил.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.