Контрапротест в париж - „червени шалчета“ срещу „жълтите жилетки“

„Червените шалчета“ срещу „жълтите жилетки“ - това е днешният ход на демонстрациите в Париж.

Контрапротестът е организиран в защита на институциите и обществения ред срещу хаоса и насилието на протестите във Франция през последните два месеца.

Няколко десетки души се бяха струпали на площад "Насион" в Париж в очакване на митинга на "червените шалчета", въпреки че мнозина са дошли без отличителни знаци. "Спрете блокадите" - гласи лозунгът на фейсбук страницата на групата, която се обявява срещу всякаква форма на насилие по време на протестите на "жълтите жилетки", предаде БНР.

"Гневът е чут, исканията са основателни, но ние се обявяваме срещу формата, систематичното насилие, омразата към народните избраници и журналистите" - обяснява пред медиите жителят на Тулуза Лоран Сулие, от когото тръгна начинанието.

Водачите на "червените шалчета" уверяват, че са с различни политически хоризонти и не са нито защитници на президента Макрон, нито противници на "жълтите жилетки". Те имат скромни очаквания за днешния митинг, за който бяха заявили участие към 9000 души.

"Социалните мрежи не са Франция" - коментира днес председателят на френското Национално събрание Ришер Феран.

На вчерашните протести на „жилетките“ отново се стигна до насилие, а един от лидерите им беше ранен.

Силите на реда използваха сълзотворен газ и водно оръдие да отблъснат демонстрантите, които хвърляха предмети по тях в столицата.

По данни на Парижката префектура арестуваните са 22-ма.

Около 69 хил. души протестираха в цялата страна според данни, публикувани от Министерството на вътрешните работи. Това е спад в сравнение с миналата събота, когато броят им беше 84 хил.

Коментари

Задължително поле