Контролни и класни стават дигитални с инструменти от Google

Възможностите за онлайн изпити и оценяване се тестват пилотно в четири училища у нас, а изводите и препоръките на експертите ще бъдат изпратени на МОН.

Онлайн изпити може да се въведат до две години, прогнозират експерти

МОН подписа меморандум с технологичния гигант

Онлайн изпитване и оценяване ще бъде въведено постепенно в българските училища. Това е залегнало в подписания Меморандум за разбирателство между Министерството на образованието и науката и Google, съобщиха от просветното ведомство.

В документа е предвидено технологичният гигант да предостави някои от своите дигитални инструменти за всички ученици и учители в България.

Така ще бъдат одобрени възможностите за онлайн изпитване и оценяване. Те вече пилотно се тестват в група от четири български училища. Това са Втора английска гимназия, 51. СОУ и 119. СУ. в София и Езиковата гимназия “Иван Вазов” в Пловдив, където днес предстои да се проведе пробен дигитален изпит по френски.

Вместо на хартия децата ще използват иновативен шведски софтуер и устройствата Chromebook, които се заключват по време на теста.

Учениците нямат достъп до абсолютно нищо, освен ако при създаването на изпита учителят не е позволил да виждат други ресурси като карти, видео или текстови документи, обясни пред “Труд” Станислав Христов, експерт “Бизнес развитие” в Центъра за творческо обучение, където от години работят по внедряването на новия софтуер у нас.

По думите му промяната към онлайн изпитване и оценяване у нас е започнала, и е съвсем възможно до 2 години да бъде факт в цялата страна. Не става дума решаване на тестове от вкъщи, в отговор на пандемията от COVID-19, а за провеждане на изпити в училищна среда, за които наизустяването на факти няма да е достатъчно.

За тази цел учителите ще трябва да променят начина, по който преподават и изпитват, а учениците да започнат да решават задачи, за които се изисква мислене.

Стипендия от 600 лева

Студенти по Право и Ветеринарна медицина напират за практики

За една година над 37 000 студенти са заявили желанието си за включване в практическо обучение в реална работна среда във фирми, предприятия, институции и администрации. Това отчитат от МОН по проект “Студентски практики - Фаза 2”. Най-много са желаещите, които учат “Ветеринарна медицина” (17,4%), “Право” (17,2%), и “Биотехнологии” (15,4%). Основната цел е да се увеличи практическата насоченост на висшето образование.

По проекта 11 679 студенти успешно са приключили практическото си обучение, а 15 248 в момента се обучават. Всяка успешно приключила студентска практика се удостоверява със сертификат и на студента се изплаща стипендия от 600 лв.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование