Концесионери избират дали чадърите да са безплатни

Ако дават свободно шезлонгите на плажа, ще бъдат освободени от такса

Договорите може да бъдат променени

Концесионерите и наемателите на морските плажове сами ще избират дали през това лято да предоставят безплатни чадъри и шезлонги на туристите. Това става ясно от внесените в парламента от Министерски съвет промени в Закона за здравето. Ако стопаните на ивиците преценят, че предпочитат да ги предоставят безплатно, ще бъдат освободени от цялата или част от дължимата от тях такса, е записано в проекта на нормативния акт. Новите договори за концесия и наем на плажове, подписани през 2020 г., ще може да бъдат удължавани с година, предвиждат още промените.

Според представители на плажни концесионери и наематели разходите за спасители, медицински пунктове, почистване и охрана не могат да бъдат покрити от отдаването на заведения на ивиците под наем, тъй като интересът към подобна дейност е паднал драстично.

Предвижда се на част от ивиците чадърите и шезлонгите да бъдат безплатни, а на други – на намалени цени, обясни министърът на туризма Николина Ангелкова.

Според представители на сектора безплатни чадъри е добре да има в националните курорти и на градските плажове, като в същото време бъде оставен избор и на потребителите, които предпочитат по-малко посещавани ивици и такива към затворени комплекси.

През това лято туристите ще търсят спокойствие и липса на тълпи, но дори при нови мерки за разстояние между чадърите това няма как да се случи, ако те са безплатни навсякъде, обясниха представители на бизнеса. Според туристически експерти е добре да има различни варианти, така че клиентите сами да решат дали искат да плажуват на безплатен плаж или са склонни да отделят повече средства, но да си гарантират и по-високо качество на услугата, по-луксозни плажни принадлежности и комфорт.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини