Тръмп: СЗО оплеска нещата

Испания разчита на безработни и чужденци за земеделска работа

COVID-19 блокира здравеопазването Водещи специалисти искат прегледите да бъдат възстановени

Фермерските пазари тръгват с по-малко сергии Продавачи и клиенти на 2 метра разстояние

Менда Стоянова: Мярката 60/40 няма как да бъде използвана от всички видове бизнеси

Банката за развитие подкрепя със 75 млн. лв. Пощенска банка и Общинска банка

50% от магазина – само за БГ храни Ограничават стоките на промоция

Проф. Тони Веков, д. м. н., един от основателите на Чайкафарма, пред “Труд”: Първите 5000 опаковки Хидроксихлороквин идат до дни

Проф. д-р Тодор Кантарджиев: Салатата да се мие, козунаците – в опаковка

ДФЗ дава 30 млн. лв. за краткосрочни кредити в сектор „Плодове и зеленчуци“

Край на концесията, ако 3 г. няма добив

Ръст на търсенето на бързи заеми Мораториумът върху плащанията не важи за тях

Джеф Безос остава най-богатият човек в света

Спрете рецепти по вайбър, изписвайте и генерици!

Българка в Ню Йорк: Болните чакат 40 часа за хоспитализация, лекарите нямат нормални маски

Копие на първия ни трибагреник дариха на музея в Монтана

Реплика на Браилското знаме, което се смята за първообраза на българския трибагреник, дариха ученици и учители на Историческия музей в Монтана. Трибагреникът е направен по инициатива на краеведа Йордан Георгиев от преподавателката в гимназията по строителство и архитектура Йолина Йорданова, която привлякла за каузата свои колеги и възпитаници.

Работата по изработката на флага продължила шест месеца, Йорданова първо открила подходящ плат, после и художник, който да изработи щампата. Готовото знаме учениците внесоха със специална церемония в музея в Монтана. „Изключително съм щастлива, че успях да направя моите ученици и колеги съпричастни към идеята. Историята на това знаме все още не е проучена напълно, но нашите деца трябва да знаят за това родолюбиво дело”, каза преподавателката по история Йолина Йорданова.

Трибагреникът, смятан за прототип на националното ни знаме е извезан през 1877 г. от Стиляна Параскевова – дъщеря на съратника на Раковски, Войников и Друмев Иван Параскевов. Върху зеления цвят на лицевата страна е извезан лъв с корона, а над главата му, върху белия цвят има надпис в полукръг „България“. Под лъва върху червения цвят е избродирано „С Божия воля и със силата славнаго рускаго царя напред“. А дръжката е украсена с православен кръст върху повален полумесец.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.