Копривщица празнува признанието от ЮНЕСКО

Съборът на народното творчество представя най-популярните български традиции.

Четвъртото българско участие в списъка

ЮНЕСКО призна Националния събор на народното творчество в Копривщица за световно нематериално културно наследство. Това стана  по време на ХІ сесия на Междуправителствения комитет в столицата на Етиопия Адис Абеба, съобщиха от Министерството на културата.

„Много съм горд от факта, че нашият събор бе вписан в Регистъра на добрите практики на ЮНЕСКО. Това ни нареди до чипровските килими, Бистришките баби, нестинарите и обичая сурва, които са другите български участия в списъка. Дай боже в бъдеще Копривщица като град да се пребори и в категорията за материалното наследство“, сподели пред „Труд“ кметът Генчо Дойчев Герданов.

По думите на управника Копривщица много отдавна се е утвърдила като център на българския дух и култура, но това ново отличие ще направи града още по-известен. „Въпреки че съборът се провежда веднъж на пет години, според мен интересът към него ще се увеличи многократно“, каза Герданов и допълни, че занапред очакват още повече посетители.

Кметът не пропусна да отбележи невероятния успех на мероприятието миналата година. „Последният събор се проведе на изключително високо ниво, за което благодаря на правителството в лицето на министър-председателя Бойко Борисов за това, че направи всичко възможно събитието да премине максимално добре чрез отпускане на допълнителни средства и за предоставената допълнителна помощ през цялото време“, заяви Генчо Герданов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България