Корнелия Нинова: Държавата не може да осигури 3 млн. лв., за да спаси 16 българи от смърт

Държавата и правителството не могат да осигурят 3 млн. лв., за да спасят 16 българи от смърт. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция в централата на партията във връзка с това, че 16 български граждани в момента чакат за белодробна трансплантация, но клиниката в Австрия отказва да приема повече българи.

„До мен стоят представители на Асоциацията по пулмонална хипертония, които днес са протестирали пред МЗ и не са получили подобаващи отговори на въпросите, които поставят. Те се обърнаха към нас за съдействие и помощ. За съжаление трима от тях не са дочакали трансплатнацията, от която имат нужда, за да живеят. Останали са 16 българи, които буквално умират, заради това, че системата ги е отхвърлила, заради това, че правителството не може да осигури 3 млн. лв. При положение, че премиерът Борисов всеки ден раздава пари за каквото си иска, за да си купува политическо спокойствие“, каза Нинова.

Тя обърна внимание, че тези хора си плащат осигуровките и са коректни към системата.

Искаме отговор още днес дали държавата дължи пари на европейски клиники за лечение на българи, заяви Нинова. „Имаме информация, че от 2017 г. българското правителство не е подновило договор с клиниката във Виена и днес от Асоциацията по пулмонална хипертония не са получили отговор има ли или няма договор“, подчерта Нинова.

„Искаме ясен и категоричен отговор ще днес. Здравен министър ли ще е, финансов ли, премиер ли - има ли договор? Вярно ли е, че се дължат пари на европейски клиники и заради това отказват на българи да ги лекуват? Колко пари се дължат? Още утре да намерят 3 млн. лв., за да осигурят възможност на тези хора да дишат“, категорична бе лидерът на БСП. Нинова заяви, че не приема оправданието, че има корупция в системата. Тя отбеляза, че ГЕРБ управляват от 8 години и ги призова да решат този проблем.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България