Корнелия Нинова: Има ли смелост премиерът Борисов да каже, че строи пътища и магистрали, за да загиват по тях

Общинските съветници от БСП в Царево внасят жалба за отмяна на решението за „Силистар“

Има ли смелост премиерът Борисов да каже, че строи пътища и магистрали, за да загиват по тях - трябва политическа отговорност. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция във връзка с тежката катастрофа край Своге.

„Трябва да е ясно, че виновникът за такива ситуации е само един и това е правителството на Бойко Борисов и той персонално. Гордостта на премиера – магистралите са най-голямата кражба, конкурирайки се може би със санирането“, каза Нинова.м„Досега корупцията ни ограбваше, взимаше от всеки човек. Сега вече корупцията убива в истинския смисъл на думата. Невинни българи плащат с живота си кражбите на правителството на Бойко Борисов. Обръщаме се към всички хора, българи, че това просто не може да продължава повече така. Чувам днес колеги, поискали да се извадят всички договори на фирма „Трейс“, добре, да ги извадим. Но една фирма ще бъде подменена с друга“, каза Нинова.

По думите й това е моделът на прехода. „Ще се смени тази фирма с друга, ще понесе някой отговорност на ниските равнища, но моделът остава“, заяви лидерът на БСП. Тя призова затова всички хора да съберат ум и сили и да сложат край на това.

Оставките на министрите вече са най-малкото – става въпрос за оставка на цялото правителство, каза още Нинова. На въпрос дали искат конкретни оставки, Нинова заяви: „Е, искаме оставки, наглостта стига до там да кажат, че са невинни и че е виновен Станишев, Орешарски и някой по веригата“. Според нея единственото решение на проблема е оставка на правителството.

По отношение на евентуален вот на недоверие, тя поясни, че преди началото на всеки сезон се събира парламентарната група заедно с ръководството на партията и тогава се решават такива неща. „Помните ли, че в Хитрино беше пак така. 10 дена правителство, министри там, фирмата виновна, влакът, машиниста. Какво става с Хитрино? Всички забравиха да питат. Какво става с Мизия след наводненията, с взривения завод. Това е системата. Пет дена се прави пиар пред вас и после пак същото, защото политици и бизнес се договарят отново за пореден път да крадат за сметка на поредните жертви от народа“, коментира лидерът на БСП.

По думите й сигурно пак ще се заговори за Закона за обществените поръчки. „Не е това проблемът. Проблемът е, че хората, които са политическата класа на България, така правят законите, че фирмите и политиците, които крадат заедно, да не могат да бъдат хванати“, коментира Нинова. Според нея трябва да се спре с модела в политиката да се търсят виновни в предишните. „Стига на това, не на тези политици и тези фирми, които се договарят, крадат си и са безнаказани 29 години. Няма наши и няма ваши. Ножът е опрял до кокала, а не до прехвърляне на партийни отговорности от един на друг“, допълни лидерът на БСП.

Общинските ни съветници от БСП в Царево внасят жалба в съда за отмяна на решението на Oбщинския съвет за „Силистар“, каза още лидерът на БСП във връзка с решението на Общинския съвет в Царево, свързано със застрояването на плаж „Силистар“. Тя поясни, че БСП призовава за разговор, разум и решения за смяна на този модел. „Част от този модел, за който говорим и във „Визия за България“, е унищожаване на държавните институции – системно и последователно“, обясни още Нинова. По думите й премиерът смята, че може да бъде съд, прокуратура – всичко. В тази връзка Нинова визира решението на ОбС-Царево за „Силистар“. „Премиерът си позволи за пореден път да нареди на някого. Разбира се, кметът бави нещата. Областният управител още повече ги бави, докато се забави тази случка и докато си извърши поредната кражба. Няма да оставим нещата така. Съветниците на БСП гласуваха „против“ това и внасяме в съда жалба срещу решението на Общинския съвет“, каза Нинова

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика