Коронавирусът плъзна в още четири държави (обзор)

Първи случаи в Испания, Швейцария, Хърватия и Австрия

Разпространението на заразата удари борсите

ЕК не изключва временно спиране на свободното движение

Четири държави в Европа - Испания, Швейцария, Хърватия и Австрия, съобщиха днес за първи случаи на тяхна територия на китайския коронавирус.

Заразен в Каталуня е първият на континентална Испания. Досега се знаеше за трима заразени на испанска територия, но на Канарските острови и на Майорка.

Един заразен е установен и в Швейцария.

Австрийските здравни власти съобщиха за двама заразени в страната. Те са италианци, които живеят в провинция Тирол и вероятно са се заразили по време на пътуване в Ломбардия - най-силно засегнатия от вируса регион в Италия. Двамата 24-годишни имали лека температура и са поставени в изолация в болница в Инсбрук.

В болница за инфекциозни заболявания в Загреб е приет първият заразен с коронавирус в Хърватия. „Пациентът е по-млад човек и има по-слаби симптоми. Изолиран е и към момента състоянието му е добро“, обяви премиерът Андрей Пленкович. Заразеният е бил в Милано от 19 до 21 февруари.

Еврокомисията не изключи да бъде преустановен Шенгенският механизъм и страни членки да върнат временно граничния контрол. Но посочи, че подобни мерки трябва да се основават на научни оценки и да бъдат координирани, а не държавите да предприемат едностранни действия.

Междувременно разпространението на коронавируса, от който починаха над 2600 души, а заразените са повече от 80 000, удари и борсите. Индексите Дау Джоунс и Стандард енд Пуърс на „Уолстрийт“ спаднаха с 3,56% и 3,35% съответно - най-тежките им загуби от 2 години.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят