Коронавирусът фалира държавните болници

Депутатите от ВМРО ще настояват за поне двойно увеличение на клиничната пътека за коронавирус, тъй като държавните болници в противен случай ще са изправени пред сериозни финансови затруднения. Снимка: Пламен Стоименов

Финансирането е недостатъчно

ВМРО със спешни предложения към НЗОК

Коронавирусът фалира държавните болници, тъй като финансирането на лечението по клинична пътека от Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) е крайно недостатъчно. За това алармираха пред “Труд” депутати от ВМРО, които още идната седмица ще предложат поне двойно увеличение на сегашната цена на пътеката от 610 лева.

“Лечението на пациент с COVID-19 е струва понякога до 3-4000 лева и сами разбирате, че много скоро държавните здравни заведения ще са изправени пред фалит”, коментира пред “Труд” депутатът от ВМРО д-р Калин Поповски. Купища неуредени въпроси има, които трябва спешно да ги уточним, защото много скоро ще имаме болници на червено, предупреди още д-р Поповски. От ВМРО ще настояват цената на клиничната пътека по НЗОК да стане поне 1200 - 1500 лева, за да могат болниците да работят с по-адекватен разчет.

“Няма пациент, който да бъде излекуван от коронавирус за 6 дни, а за да бъде изписан пачиент с коронавирус, той трябва да има два отрицателни PCR-теста, а те не могат да станат отрицателни още на шестия ден”, каза още д-р Поповски.

“Престоят е дълъг, над 2-3 седмици, финнансирането е недостатъчно”, посочи и изпълнителният директор на най-голямата болница в Пловдив УМБАЛ “Свети Георги”, проф. д-р Карен Джамбазов. Той каза, че на всеки болен се правят два теста на себестойност над 150 лв., отделно са разходите за защитни костюми и предпазни средства и за лекарства. При това в тези изчисления не влизат болните, които са за интензивно лечение.

 

Д-р Калин Поповски, член на здравната комисия, пред “Труд”:

България отчита 3 пъти повече заразени лекари спрямо други страни

- Как да си обясним големия брой заболели медици, който регистрираме?

- Нещо се скъса някъде по веригата, защото виждаме, че до момента имаме много заразени от медицински персонал - хора от първа линия, от спешните отделения на държавата или са хора от отделенията, където се лекуват пациенти с COVID-19. Това значи, че или маските не са с достатъчна защита, предпазните облекла - също, някои от тях вероятно са за еднократна употреба, а се използват многократно. Рискуваме да избухнат локални епидемии в някои болници и да няма кой да лекува болните. Ще поставим въпросите за защитните облекла на здравния министър Кирил Ананиев и още други проблеми веднага щом имаме заседание на здравна комисия.

- Какво точно ще искате като обяснения от здравния министър?

- Ако погледнем данните, над 200 са заразените медици, а това показва, че не се спазват противоепидемичните мерки в центровете за спешна медицинска помощ и в болниците. Съвсем скоро излезе една статистика, според която, при 3 млн. заразени, медицинският персонал е около 90 000 души. Ако наложим цифрите от световен мащаб, процентът на заразяване на медицинските специалисти е около 3 процента, а у нас - 11 процента или 3 пъти повече спрямо общата популация.

- Как трябва да се реагира според Вас?

- Ако се налага - нов инструктаж на медицинския персонал в цялата страна, нови, още по-защитени облекла и маски. Учудвам се, че някои колеги казват, че се движим в нормалния процент на заразени лекари, защото много скоро при този темп ще останем без медицински персонал и ще трябва да се транспортират болни от други градове, а така ситуацията ще се утежни много.

 

Д-р Панайот Диманов, изп. директор на държавната МБАЛ “Св. Пантелеймон”, пред “Труд”:

6000 лева струва един заразен на Ямбол

Много са неосигурените

Росица Николова,

ТРУД, Ямбол

] Директорът на болницата в Ямбол д-р Панайот Диманов алармира, че 1 пациент струва 10 пъти по-скъпо от колкото е клиничната пътека.
Директорът на болницата в Ямбол д-р Панайот Диманов алармира, че 1 пациент струва 10 пъти по-скъпо от колкото е клиничната пътека.

Правихме калкулация и за първите ни двама пациенти лечението и престоят излезе по 6000 лева за всеки от тях. Това заяви пред “Труд” д-р Панайот Диманов, изп. директор на държавната МБАЛ “Св. Пантелеймон” - Ямбол. “Нека от здравната каса да дойдат на място и да изчислят всички разходи. Увеличение на клиничната пътека задължително трябва да има!”, посочи още д-р Диманов. Той припомни, че повечето пациенти в местната болница са неосигурени и това създава допълнителен проблем. “Ако се изчисли себестойността на всеки разход, близо 100 лева струват само гащеризона за еднократна употреба, шлемовете и тн, да не говорим за стойността на изследванията, образната диагностика, антибиотицитте, заплатите на медицинския персонал и др”, каза шефът на МБАЛ “Св. Пантелеймон”. Полк. д-р Илиян Комитов, директор на МБАЛ-Сливен към ВМА, също отбеляза, че средствата са малко. “И 1000 лева да стане пътеката, категорично пак няма да е достатъчно, за да се покрият разходите за лекарства, консумативи, изследвания, предпазни средства и т. н.”, каза д-р Комитов.

 

Д-р Красимир Темнилов, шеф на МБАЛ “Пазарджик”:

Вече сме на загуба от 200 000 лева

Крещяща е нуждата от увеличение

Крещяща е нуждата да се увеличи цената на пътеката за COVID-19, само от началото на май сме на загуба от 200 000 лв. Това заяви пред “Труд” изпълнителният директор на МБАЛ “Пазарджик” д-р Красимир Темнилов. От началото на епидемията в тази болница с коронавирус са диагностицирани 107 души, част от тях - с лека симптоматика, които не са били хоспитализирани. “Лечението на COVID-19 e много скъпо и много продължително.

Клиничната пътека предполага лечение от 28 дни. Болните се настаняват в отделни стаи, а това отнема от капацитета на всяка болница. На пациентите се прави рентгенова снимка, после скенер, след това идва антибиотичното лечение, което също е много скъпо. Сегашната цена от просто няма как да покрие всички тези разходи”, обясни д-р Темнилов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве