“Корона” за US демократи

Covid-19 ще сложи сериозен прът в президентската кампания

Бившият вицепрезидент на САЩ Джо Байдън се доближи една крачка по-близо до номинацията на Демократическата партия за претендент за поста държавен глава срещу Доналд Тръмп през ноември, след убедително представяне във второто издание на „Супервторник“ преди два дни. От шестте щата в надпреварата Байдън триумфира срещу опонента си, Бърни Сандърс, в Айдахо, Мисисипи и Мисури, и взе „голямата награда“, Мичиган, който осигуряваше най-много делегатски гласове от заложените в това раздаване, преди партийната конвенция през юли. Бърни Сандърс в крайна сметка отнесе Северна Дакота, а до края на деня в сряда, европейско време, все още не бяха ясни резултатите от Вашингтон. Според мнозинството от американските наблюдатели, е много вероятно и гласовете от там да отидат в полза на бившия вицепрезидент. Забавянето в преброяването беше предизвикано от наложените мерки за безопасност срещу разпространението на коронавируса Covid-19. Особено във Вашингтон, където бе първото най-сериозното огнище на заразата в САЩ и на много места в щата беше организирано гласуване по кореспонденция за регистрираните избиратели на демократите.

Разпространението на вируса започва постепенно да обръща фокуса и залога на предизборната кампания. Губернаторът на Охайо забрани провеждането на планираните предизборни митинги на Байдън и Сандърс преди вота в щата на 17 март, а насроченият за неделя телевизионен дебат в Аризона, който за първи път ще изправи последните двама претенденти за номинацията на демократите в пряк двубой, ще се проведе без публика. Дори е много възможно както модераторите, така и претендентите да носят медицински маски за всеки случай. Макар че подобни мерки за безопасност срещу ужаса, който ще внесат в съзнанието на американците маскираните образи на Байдън и Сандърс от екрана, докато обсъждат нуждата от универсална система за гарантирано здравно осигуряване на всички граждани, ще трябва да е доста преценен риск. И за двамата.

Както Байдън, на 77, така и близкият му набор - Сандърс, са в най-рисковата група на опасност от смъртоносно заразяване с Covid-19. Да не говорим за последния, който преживя сърдечен удар преди година, в разгара на кампанията. Наравно с „младежа“ спрямо двамата демократи, 74-годишния Доналд Тръмп. В традиционно безжизнените очи на когото, на последните пресконференции, ясно се вижда насила овладяна паника от случващото се около него.

Индексът „Дау Джоунс“ е в постоянен срив вече втора седмица и пада далеч под нивата си от световната финансова криза от 2008 г., въпреки практически ежедневните изявления на американския президент, че от икономическа гледна точка в страната всичко блести. Отделно от скандала, който се вихри трети ден, около възможността Тръмп да е бил в контакт с конгресмени, срещали хора, тествани положително за Covid-19 и отказът на държавния глава да признае дали се е подложил на изследване за вируса или не. Критиките срещу федералните власти за очевидното подценяване на заплахата (подобно на Европа) започват да нарастват лавинообразно, наравно със случаите на заразяване на територията на САЩ. Където до вчера броят на болните надхвърли 1000, регистрирани в общо 34 щата. „Страната на неограничените възможности“ се оказа в рязък недостиг на санитарни материали, кожни дезинфектанти и най-общо тестове за заразата. За да е пълен хаосът, вицепрезидентът Майк Пенс, когото Тръмп обяви публично, че натоварва лично с координирането на борбата с разпространението на вируса, добави цистерна „масло в огъня“ миналата седмица, след като обяви, че всички изследвания за заразата с Covid-19 ще бъдат покрити от здравните им осигуровки.

Проблемът ли? Първият въпрос от залата за брифинги на Белия дом към Пенс беше как тази система ще се прилага към 30-те милиона американци, които не могат да си позволят здравни застраховки и най-общо казано, едва свързват двата края. На което заклетият евангелист се обърна и напусна помещението без да удостои с отговор повече от логичния въпрос. В добавка към паниката, Covid-19 достигна Ню Йорк и губернаторът на щата Ендрю Куомо привика Националната гвардия, налагайки карантинни зони в най засегнатите райони. Както правилно обърна внимание американски сатирик преди ден: „всички реплики от традиционен филм за зомби-апокалипсис“. Черният хумор настрана, САЩ са единствената от т. нар. „развити държави“, да не говорим за всички останали претенции, без унифицирана здравна система за всички граждани, която да покрива и най-уязвимите социални прослойки на обществото зад Океана. Които в контекста на „целевата група“ на Covid-19 - предимно възрастни, болни или с хронични заболявания хора - могат/ще превърнат епидемията в САЩ в нещо чудовищно. Което пък от своя страна неминуемо ще повлияе на демократичния процес - независимо колко добре/зле продължава да се справя администрацията на Тръмп. И в крайна сметка голяма епидемия може или да го свали, или закотви безпрецедентно след края на мандата му.

 

72 дни по-късно

Примерът от Китай, който никой не взе сериозно! Властите в Пекин обявиха на 31 декември 2019 г., че са регистрирали нов, потенциално смъртоносен, вирус в град Ухан, провинция Хубей - както се оказа най-малко две седмици, след като медици в мегаполиса са съобщили за сблъсъка си със заразата и са били притиснати от компартията да се откажат от думите си. Констатирайки стратегическата си грешка за рисковете от разпространение на заразата, до средата на януари Пекин наложи задължителна карантина на над 70 милиона души, ефективно спъвайки икономиката си, за да се справи с епидемията. Седемдесет и два дни по-късно, в сряда 11 март, китайските власти обявиха че частично разрешават на работниците в предприятия в Ухан да започнат отново работа. Смятайте!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи