Корупцията в публичните институции е сред най-сериозните пречки пред бизнеса

Ширещата се корупция в администрацията ограничава възможностите на българските компании. Това показва проучване на Българската търговско-промишлена палата, представено от председателя на организацията Цветан Симеонов пред БТВ.

Според допитването 46 на сто от компаниите са получавали искане за подкуп от държавна структура, а 48% не са. Той уточни обаче, че някой компании са отхвърлили участието в проучването с аргумента, че не искат да говорят на подобни теми.

„Според нашите наблюдения на най-високо равнище корупцията не е ежедневна практика, но второ и трето ниво е каналът за отправяне на подобен род предложения”, обясни Симеонов. Винаги, когато нещата зависят от администрацията, се получават ексцесии и колкото повече законът дава на чиновника да каже „да” или „не” без ясни правила, има база за корупция, уточни той.

Изследването сочи още, че в държавната администрация корупцията е 49%, а в общинската – 47%. В неправителствения сектор било 4 на сто.

Според БТПП решението е въвеждане на електронно правителство, за да елиминира субективния държавен чиновник: „Вече назря моментът това да се направи или да кажем, че нямаме сили да се борим с корупцията”.

С най-голям дял по корупционни практики е секторът на обществените поръчки. Според Симеонов лошото законодателство води до такъв голям процент, тъй като явно има начин да се нагласи предварително победителят.

Бизнесът е категоричен, че ще настоява всичко да става по електронен път, а администрацията само да проверява дали са верни данните.

От вчера на сайта на БТПП има раздел за подаване на сигнали за корупция.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България