Косово начело по медали на глава от населението

Italy's Federica Pellegrini compete in the Women's 200m Freestyle heat during the swimming event at the Rio 2016 Olympic Games at the Olympic Aquatics Stadium in Rio de Janeiro on August 8, 2016. / AFP PHOTO / François-Xavier MARIT

Британският вестник „Дейли мейл” представя по нетрадиционен начин класирането по медали в Рио 2016. Изданието градира страните, спечелили отличия, спрямо броя на населението им. И се оказва, че най-ефективният олимпийски тим е Косово - 1 медал на 1860 жители. Сред лидерите в тази странна класация са Словения, Нова Зеландия, Унгария, Монголия...

Великите сили САЩ, Китай, Русия естествено ги няма в Топ 10. Като цифри любопитно е, че срещу 1 медал на пратениците от Пекин по тази таблица стоят 92 милиона души.

Виолетовият цвят на игрите

Излизащият в Хонконг Business Journal EJ Insight опитва да обясни защо се разиграват немалко конфликтни ситуации след финалите в плуването. Пренебрежително говорене за съперниците, подхвърляне на провокативни реплики, ехидни усмивки, неподаване на ръка на съперник... Обяснение изданието търси във факта, че по време на надпреварата плувците не могат да си кажат нищо и да изпуснат поне малко напрежението. И то им идва в повече след финала.

Французинът Камил Лакур например каза, че урината на китаеца Сун Ян вече e лилава от вземането на допинг. Не е изключено скоро подобни думи да се чуят и за американския герой Майкъл Фелпс, който пък има лилави синини по тялото. Янките побързаха да осветлят ситуацията - следите са от възстановителни процедури с вендузи. Има и черен хумор по темата. „Защо руснаците нямат от лилавите проблеми? Защото за тях се грижи държавата!”

Костюми с кристали

Според проучване на британския в.„Таймс” във всяко трико на американските гимнастички са инкрустирани по 5000 кристала „Сваровски”, като специално за щатския тим те са олекотени двойно от обичайното. Всеки от тези бляскави екипи струва по 1200 долара. А състезателките имат по 20 за цялата олимпиада. „Красота, комфорт, победи“. Слоганът е лесен, когато имаш парите. И целта оправдава средствата в гимнастиката, където решителна е оценката на съдиите и всеки детайл влияе на техните прецизни очи.

Отиват си красивите лица

Библията на спортната журналистика - италианският „Гадзета дело спорт”, лее сълзи за магнетичната красавица Фредерика Пелегрини. „Не, не, не... Фредерика. Четвърта. Тъжно е, но трябва да се справим с това.”

Олимпийска шампионка, знаменоска в Рио 2016, красавица, която често са сравнявали с русалка в басейна. „Изчезват ли красавиците в спорта?”, официално питат доказаните ценители на женския сексапил. Да, за Фредерика са прави. Но все пак рускинята Юлия Ефимова е тук, въпреки напъните на ВАДА и МОК да я извадят от играта. Така че още нищо фатално не е станало, но италианците наистина имат право да си поплачат.

Коментари

Задължително поле