Костадинов: Българското военно ръководство е говорило с украинската страна, как да се измами ООН

Костадин Костадинов

"Покрай корупционните скандали в МВР и митниците миналата седмица, един друг, не по-малко важен скандал, някак си, остана скрит. И то меко казано скрит, направо си беше покрит от българските медии. Въпреки че тук-там, все пак успя да излезе информация, която пропука цензурата и медийната блокада, която съществува върху всякакъв вид подобни сведения, които все пак успяват да се появят, понякога, на бял свят. Стана ясно от изтекли документи в медиите, че тази година, преди 2 месеца, на 7 февруари, по инициатива на българската страна се е състояла среща с началника на Генералния щаб ВС Република България адмирал Емил Ефтимов и председателя на парламентарния Комитет по въпросите на отбрана Христо Гаджев с Извънредния и Пълномощен Посланик на Украйна и аташе по въпросите на отбраната към Посолството на Украйна в Република България."

Това заяви Костадин Костадинов, председател на „Възраждане“, в декларация, прочетена от парламентарната трибуна.

"Темата на разговора, който е бил по инициатива на българската страна, по наша инициатива като държава е било прехвърлянето на тежко въоръжение за Украйна. Интересното е, че в разговора, както г-н Гаджев, така и адмирал Евтимов са заявили, че за да се преодолее мощното проруско лоби са им необходими аргументи за пред населението. За тази цел, те са готови да предприемат съответни действия, които да покажат на населението, че става въпрос не за даряване и предоставяне на тежко въоръжение на Украйна, а за защита на българския национален интерес, чрез засилване на отбранителните способности на българската армия", каза Костадинов.

Интересното е, че Ефтимов уведомява, че това ще стане чрез освобождаване на резервите на въоръжените сили на България, които се продават за потребностите на въоръжените сили на Украйна, чрез снижаване количеството на въоръжение, муниции и  боеприпаси, необходими за осигуряване на мобилизационния резерв на българската държава, добави председателят на „Възраждане“.

Костадинов продължи:

"В такава ситуация Емил Ефтимов и Христо Гаджев са привърженици на идеята, че за българското общество и политическите сили на страната въпросът за предоставяне на военна (материално-техническа) помощ на Украйна трябва да се представя на първо място под лозунга грижа за националните интереси на България. Иначе казано - грижа за националните интереси е да разоръжим българската армия, да намалим мобилизационния резерв, да опразним складовете и това, което вече няма да ни е нужно, след намаляване на мобилизационния резерв да бъде предоставено на Украйна.

За какво оръжие, обаче става въпрос и тук е грандиозният скандал. Защото българската армия почти няма въоръжение в момента, но това което излезе по медиите, не по всички, разбира се, защото в България има огромна медийна цензура е следното: българското военно ръководство е готово да предостави списък на готовото за продажба въоръжение, без посочени цени, което може да бъде предоставено на Украйна:

- Танкове Т-72 57 бр. ( по-рано военното ръководство  на България планираше да предаде ( на безвъзмездна основа) посочените танкове на Украйна в рамките на преразглеждането на Стратегическата политика на отбрана, танковете се планираше да бъдат модернизирани при фиансовата подкрепа на Дания) на преедприятията на МО България „Терем“ и боеприпаси към тях в количество 2000 бр. ;
- 122 мм САУ 2С1  „Гвоздика“-60 бр. И боеприпаси към тях 40 000 бр.
- 122 мм гаубици Д-20 24 бр. Боеприпаси към тях 7000 бр.
- 120 мм самоходен миномет „Тунджа“- 24 бр. И боеприпаси към тях 5000 бр.
- 82 мм миномети 120 бр и боеприпаси към тях  20 000 бр.

Имало е нещо много интересно - в разговора е ставало въпрос за това, че украинската страна се надява да получи ракетите „Точка“, но българското ръководство е казало, че не може да ги предостави, тъй като те са декларирани в ООН и трябва да бъдат утилизирани. Само че след това се оказва, че е получена информация от представител на МО на САЩ, че посолството на САЩ в Република България е готово да съдейства за предаването на Украйна на българските ракети “Точка”, като имайки предвид контрола от страна на ООН за неразпространение на касетки боеприпаси, най-вероятният вариант е прехвърлянето на Украйна на вече разглобени на части ракети. Иначе казано, българското военно ръководство, в лицето на Ефтимов и Гаджев е говорило с украинската страна, как да се измами ООН. Тоест, формално да се утилизират тези ракети, уж да се унищожат, а те всъщност ще бъдат разглобени и със съдействието на САЩ ще бъдат дадени на Украйна, където ще бъдат сглобени отново. Отделно от това и това е върхът на всичко:

Потенциално е готова да предаде на Украйна ЗРК  С-200 и С-300, а също така ракети към тях. Броят на ракетите, с които разполагаме е държавна тайна и аз няма да го спомена, само че е споменат  в документа, който е излязъл, което означава, че българска държавна тайна е била коментирана от шефа на отбраната и шефа на комитета с представител на чужда държава, което е държавна измяна. Там се говори, че ние можем да ги предадем, но след това ще искаме да получим като компенсация ЗРК “Патриот”, само че има един проблем, ще трябва да чакаме 5-7 години за доставка. През този период ние дори няма да имаме ЗРК. На финала много мило е отбелязано, че за да не се дават аргументи на проруското лоби в България, информацията за доставки и продажба на оръжие и военна техника от правителството на България не трябва да бъде обнародвано в средствата за масова информация.

За какво става въпрос? Става въпрос за поредния епизод от държавната измяна, в която всъщност участваше и продължава да участва българското правителство. Защото няма разлика между това правителство и правителството, което ни управляваше, буквално до миналата седмица. “Възраждане” ще настоява за максимално бързи действия, от страна на от ресорните държавни институции за проверяване на тази информация, която излезе по някои медии. Фактът, че беше скрита е достатъчно ясен и показателен. Миналата седмица, когато се гласуваше Проекта за намаляване на мобилизационния резерв беше зададен въпрос, от страна на “Възраждане” към адмирал Ефтимов, точно в тази връзка. Той не даде конкретен отговор, а както е ясно, в такъв случай и липсата на отговор е отговор.

Ако в рамките на следващите няколко дни не получим доказателство за ясна и бърза реакция, от страна на българските държавни власти, ние ще сезираме съответните институции, ще сезираме и Прокуратурата, ще сезираме и ДАНС. За нас това, което се е случило, ако е вярно описаното, е осъществен много сериозен състав на държавна измяна, който не е прецедент. Такава държавна измяна вършеше цялото ни старо военно и държавно ръководство, сега го продължаваме. На това нещо трябва да се сложи край, защото с подобен тип подаръци и политики се защитават всякакви други чужди национални интереси, но не и българският национален интерес. Той и изисква българската армия да е силна и да разполага със свой собствен отбранителен капацитет, а тук през цялото време се действа, само и единствено за разоръжаване на българската армия.

Говори се, дори за това да бъде измамено ООН, което вече представлява много сериозно международно престъпление. Нека видим какво ще предприеме българското държавно ръководство, ние ще информираме медиите за това, нека да видим къде излезе тази информация и ако след това нищо не се случи, сезираме съответните държавни институции. Не вярваме и на тях, няма какво да се лъжем. Единствените, на които вярваме са българските граждани, те ще имат възможност на 9 юни да избират между войната, която искат да проведат тук евро-американските партии и мира, който защитава единствено и само “Възраждане”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика