Котките по-хитри от кучетата

До 2-3 години бездомни псета в София няма да има

Стопани се държат безотговорно

До 2-3 години няма да има бездомни кучета в София. Това казва директорът на общинското предприятие „Екоравновесие“ Веселин Асенов. Това е в резултат на програмата „Вземи, кастрирай и върни на място“, която е успешна, и по която Столичната община работи повече от 10 години. Програмата е доста успешна. Тя стартира през 2007 г. Тогава беше направено преброяване на уличните кучета на територията на Столичната община, което показа, че четириногите бездомници са 20 000. Последното преброяване от 2015 г. показа, че те рязко са намалели и вече са 3844.

Броят на уличните кучета не се дължи на размножаване, а на незаконните развъдници за кучета и стопани, които изхвърлят домашните си любимци. И ако допреди години в приютите не можеше да се види породисто куче, то сега в приюта в Горни Богров има кучета от породите „Ротвайлер“, „Чао-чао“, „Питбул“, „Акита ину“ и др. Друг проблем е и т.нар. „кучешки туризъм“, но той ще се реши с приемането на промените в Закона за защита на животните, в който ще залегне Националната програма за овладяване на популацията на бездомни животни. Вместо да се борят с популацията на бездомните животни в населените места, те ги товарят на бусове и ги докарват в столицата.

Все по-рядко има сигнали за ухапвания от бездомни кучета. По-често инцидентите са предизвикани от домашни животни. Те се дължат на безотговорното отношение на стопаните, които пускат кучета от агресивни породи да се разхождат безконтролно по улици и в паркове, без намордници и без повод както изисква законът. Започнахме да получаваме все повече сигнали за наличие на бездомни котки. В най-скоро време Столичната община ще започне да работи и по този проблем. Задачата тук е по-сложна, защото котките се залавят доста по-трудно. Те са по-умни и хитри от кучето, често се завират по мазета или се качват по дърветата и за тяхното улавяне ловецът ще трябва да притежава специални умения.

БГНЕС, със съкращения

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения