Котки, които може да ви стопят лагерите

Котката сама избира хората, с които ще живее. Но понякога и ние, стопаните, имаме думата в избора. Предлагаме пет от най-игривите и енергични породи. Съвпадение или не – но те са и пет от най-интелигентните породи котки. 

Абисинска

Породата им произхожда от дивите африкански котки населявали някогашната Абисиния, днешна Етиопия. Те са величествени, атлетични, изключително интелигентни, но и много забавни. Прякорът им е „клоуните на котешкото съсловие“. Абисинките са не просто игриви, но и големи беладжийки. Лесно съобразяват как да отворят врати, чекмеджета, всичко. Каролин Осиър - авторката на книга, посветена на тази порода, описва абисинските котки като „едно от най-интелигентните същества на планетата“. Силно се привързват към човешкото си семейство. Дотолкова, че страдат, когато останат дълго сами.  

Бенгалска

Бенгалската е една от най-забавните породи. Тези котки са гушкави, мъркат и се галят, но не се залъгвайте! След миг вече ще са скочили, ще са отворили вратата и ще се напъхали точно там, където не им е позволено. Котенцата са палави и буйни, но когато пораснат... остават все така пакостливи. Обичат да играят във вода. Енергията им е неизчерпаема, безобразно любопитни са и постоянно имат нужда от нови изживявания, игри, задачи. Ако играете редовно с тях и им осигурявате постоянно храна за огромната им интелигентност. Бенгалските котки са верни приятели и забавни другари в игрите на децата. За да има мир в дома трябва или всекидневно да играете с тях, при това с разнообразни играчки, или да им вземете другарче. 

Корнуелски рекс

Наричат ги „вечните деца“, защото по душа си остават котенца до преклонна старост. Търчат презглава, гонят въображаема или истинска плячка. Всяко нещо се превръща в играчка. Лапичките им са без косми, поради което се хлъзгат по-малко. Това означава две неща: по-стабилни са при тичане и могат да си отварят дори врати с топки. Корнуелският рекс е екстровертна котка и обожава игрите, включително и кучешките игри – например обича да носи топка, когато му я хвърлите. Той също е високоинтелигентна порода и има нужда от играчки, които ангажират вниманието и интелигентността му - пъзели и лабиринти за котки. Обожава да учи нови неща, така че може да бъде научена на всякакви циркаджилъци и номера.  

Савана

Котките савана са кръстоска между дива котка сервал и домашна. В зависимост от това кое поколение кръстоска са, те се класифицират като F1 (с баща или майка сервал), F2 (с баба или дядо дива котка) и т.н. до F6. Савана са двойно по-дълги от обикновената домашна котка. Тялото им е стройно, с дълга шия и малка глава. Те са интелигентни, неспокойни, кипящи от енергия котки и имат нужда от пространство, където да тичат – най-добре игрална площадка за котки (за съжаление такова нещо в България няма). Ако физическата и интелектуалната им енергия не се изразходва, може да започнат да бягат от вкъщи. Може да ги разхождате навън на каишка. Играта „донеси топката“ им доставя удоволствие. Обожават вани и басейни, може дори да се напъхат с вас под душа. Те са обичливи и лоялни към стопаните. Саваната се чувства член на семейството и иска да участва във всичко, което се случва в дома – готвенето, чистенето, игрите навън. Разбират се чудесно с малки деца и други домашни животни. 

Египетски мау

Интересен факт е, че Египетският мау обикновено се привързва само към един човек в семейството. Към останалите се отнася с пренебрежение и в повечето случаи ги избягва. Това е най-бързата домашна котка - може да развие скорост до 58 километра в час. Съответно, подобно на хрътките, има нужда от много движение всеки ден. Много обича да се катери нависоко. Бързо открива как се отварят чекмеджетата и шкафовете, докато търсене там играчки или лакомства. Мау са игриви и жизнерадостни животни и изразяват веселието си, като танцуват на задни лапички, също като циркови кученца.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл