Кравите в Израел дават по 12 000 литра мляко на година, компютри следят храненето на всяка

Искат да правят такава ферма и у нас

Израелски компании имат интерес за общи проекти с български предприятия в млечната индустрия. Това стана ясно по време на срещи на министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов в Израел с ръководствата на компании в животновъдството, производството на млечни продукти и разработчици на софтуерни решения в сектора, съобщиха от Министерството на икономиката и индустрията.

Израелските ферми са постигнали едни от най-високите нива в млекодобива в техните ферми – средно по 12 000 литра на година от крава. Същевременно, специализиран софтуер управлява кравефермите, като в реално време дава пълна информация за всяко животно и анализира какво в храненето и отглеждането трябва да се промени, за да се максимализира производството.

Снимка: МИИ

По време на среща с компанията „Akol“, която е собственик на ИТ продукта, Стоянов е обсъдил възможностите за стартиране на общ проект с “Ел Би Булгарикум”.

"Планираме държавното млекопреработвателно предприятие да инвестира в собствена кравеферма, като една от възможностите е чрез привличане на чужд инвеститор за този проект”, обясни министърът. “Akol“ развива продукта си вече 35 години и следи всички аспекти на тази индустрия в Израел. Техни клиенти са всички производители и преработватели на мляко, съюзи, институции и др.

Министър Стоянов посети и една от най-големите кравеферми в Израел в Шовал, където му е представен целия процес на управление. Всички дейности са максимално автоматизирани и оптимизирани – на покривите на фермата са разположени слънчеви панели, произвежда се биодизел и се предоставя тор за земеделието.

“Целта ни е българската държавна компания да инвестира в подобна ферма, тъй като има недостиг на мляко в Европа и това ще бъде проект, който има сериозен потенциал”, коментира икономическият министър.

Бялото твърдо саламурено сирене, независимо от търговската марка, в Израел се нарича “българско сирене”, стана ясно още по време на посещение на Никола Стоянов в едно от най-големите млекопреработвателни предприятия в Израел – “Tarra-Industry”. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика