Краеведът Христо Станев дари 350 книги на библиотеката в Елена

Еленският краевед Христо Станев направи голямо дарение от 350 книги, сред които българска и чужда класика, история, фолклор, философия, исторически романи, детски издания, книги за Втората световна война.

Освен за Градската библиотека в Елена, от стойностните книги  са предоставени и на читалищните библиотеки в Разпоповци, Палици, Беброво и Константин. Изданията ще допълнят библиотечния фонд и по тематична насоченост отговарят на интересите на читателите. Кметът инж. Дилян Млъзев изпрати благодарствено писмо до Христо Станев, в което високо оценява дарителския му жест.

Краеведът, който живее във Велико Търново и е добре познат и като обществено-политически деец,  е един от най-ревностните изследователи на историята на Еленския край, провокиран от богатото му историческо и културно наследство.

Творчеството му е събрано в 12 книги, в стотици публикации в научни списания, годишници, вестници. Христо Станев е от авторите, които проучват фактите в дълбочина, а това му дава смелост да се противопостави на опитите да се преиначат истини за събития и личности от миналото на Елена – за историческото значение на сраженията край града за изхода на Освободителната Руско-турска война, за писмото на Левски от 5 април 1872 г. до председателя на Еленския революционен комитет Сава Кършовски, за еленския произход на видния български книжовник дамаскинар Йосиф Брадати.

Дарителят  остави за потомците впечатляващ по обхват и обем историко-демографски очерк за населението и селищата в Еленско, както и първият библиографски указател за над 2800 публикации за града и общината. Делото му в полза на родния край е достойно оценено. Той е почетен гражданин на Елена, а Съюзът на краеведите го удостои преди време със званието „Заслужил краевед”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България