Крайнодесните в Италия отслабват преди евровота

Матео Салвини

Салвини губи позиции за сметка на “Пет звезди”

Партията на Берлускони под 10 на сто

На по-малко от три седмици преди изборите за Европейски парламент подкрепата за крайнодясната “Лига” на вицепремиера Матео Салвини, сочен за предполагаем водач на вълната евроскептици, която се очаква да помете Европа между 23 и 26 май, започва все повече да се пропуква на местна почва. Това сочат публикувани в петък на Апенините социологически проучвания, цитирани от агенция Ройтерс.

Според данните “Лигата” на Салвини се ползва с одобрението на 30,9% от избирателите срещу 36,9 на сто само преди месец. За сметка на това коалиционните им партньори от лявопопулисткото движение “Пет звезди” отбелязват възход за същия период от 22,3 на 24,9%. Според проучване, поръчано от дясно-ориентирания милански всекидневник “Кориере дела Сера”, Демократическата партия на бившите премиери Матео Ренци и Паоло Джентилони застава на трета позиция с между 20,4 и 22,5 от намеренията на гласоподавателите.

Ройтерс посочва, че в голямата си част социологическите проучвания в Италия се разминават с много малък процент в прогнозите си, като всички поставят партията на Силвио Берлускони “Форца Италия” на четвърта позиция с под 10 на сто от гласовете.

Коментари

Задължително поле