Кралев се срещна с президента на Европейския паралимпийски комитет

Националният ни отбор по баскетбол в колички ще участва на турнир в Хърватия

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев се срещна с президента на Европейския паралимпийски комитет Ратко Ковачич (Хърватия), който е в България за Европейското първенство по канадска борба за юноши и девойки, хора с увреждания, мъже и жени.

Кралев запозна госта си с реформите, които бяха направени в програмите за финансиране на спорта за хора с увреждания и от които вече се възползваха множество спортове, като канадска борба, баскетбол в колички, тенис в колички, гребане и конна езда.

„Много е важно да обхванем възможно най-много хора с увреждания за системни занимания със спорт. Именно за това и направихме реформа в начина, по който се финансира спортът за хора с увреждания. Необходимо е да се повиши и информираността им относно това къде и какви спортове могат да практикуват“, каза Кралев.

Ратко Ковачич изтъкна, че мотивирането на един човек с увреждания да започне да се занимава със спорт е много по-трудно от това после той да продължи да тренира.

Министър Кралев разказа на госта си как през 2016 г. с помощта на ММС са закупени екипировка и колички и заедно с федерацията е организирано баскетболно първенство за хора с увреждания. В момента в България има 5 отбора по баскетбол в колички, като е сформиран и национален тим.

Президентът на Европейския паралимпийски комитет покани български отбор по баскетбол в колички да участва на турнир в родната му Хърватия в началото на месец май следващата година, като министър Кралев пое ангажимент да съдейства с организацията на пътуването.

На срещата присъстваха още председателят на Българската параолимпийска асоциация Илия Лалов и президентът на Българската и Световната федерации по канадска борба Асен Хаджитодоров. Лалов разказа на Ковачич за отличните условия за хора с увреждания, които предлага „Спортпалас“ във Варна. Хаджитодоров пък уведоми министъра, че до момента България има две финалистки и един бронзов медал в турнира за хора с увреждания от Европейското първенство по канадска борба.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт