Как се подготвят в затвора за министър?

В стабилно състояние е жената, простреляна от бившия си мъж в Шумен

Пикът на активност на кърлежите е до средата на юни

Спират камионите над 12 т по магистралите в пиковите дни и часове около 24 май

Ютюб се срина тази нощ

Експерт: Технологичната война е заради изграждането на 5G мрежата

Юнкер заяви, че губи търпение заради постоянните отлагания на срока за Брекзит

Започва делото срещу Румен Овчаров

Д-р Йова Танчева: Всеки трети страда от чувствителни зъби Избелващите процедури могат да провокират проблема при 80% от хората

„Таймс“: Тереза Мей обявява оставката си на 24 май

Дъжд и гръмотевици в днешния следобед

Вариант 1 изтеглиха на матурата по избор

Европейските избори започват от днес

На 23 май 2019 да почерпят

Кралят на циганската цигулка идва в България Роби Лакатош ще взриви с класика, джаз и чардаша публиката във Варна

Цигулката му е от 18 в. дело на майстор от Венецианската лютиерска школа

Потомък е на най-известната музикална фамилия Бихари

Цигуларят с най-бързите пръсти, един от кумирите на младото поколение струнни музиканти за пръв път ще свири в България. Легендарният Роби Лакатош идва у нас по покана на Европейския музикален фестивал Варна. На 22 април цигулката му ще взриви с класика, джаз и чардаша зала 1 на Фестивалния комплекс. Наричат го често Цигулар на дявола, но той предпочита да казва, че музиката всъщност му е от Бога.

Историческата цигулка, на която свири, е изключително рядка – работа на един от последните майстори от Венецианската лютиерска школа Анселмо Белосио. Изработена е през 18. век и впечатлява не само с изтъчнения си звук, но и с благородния блясък на кехлибарения си венециански лак. Дни преди концерта Роби Лакатош каза пред медиите, че за Варна си приготвя един от любимите смокинги-като за първи концерт в България.Той припомни, че някога неговият прадядо отпреди 7 поколения е създал нов стил в интерпретацията на циганската музика и е бил популярен като Паганини на своето време. Роби Лакатош получава едва на 2 години своята цигулка, началните уроци взема от баща си, а на сцената излиза на 9. Потомък е на най-известната циганска музикална династия Бихари. Брамс заимства мотивите на няколко унгарски танца от прадядото на Лакатош-великия Янош Бихари, който е вдъхновявал Бетовен и Лист. Наскоро известните челисти от „Растрели“ се снимаха преди концерта си във Варна до плаката на Роби Лакатош, щастливи, че са в една фестивална програма с големия унгарец.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.