Красимир Вълчев: В училища с деца от проблеми групи са инсталирани камери

Снимка: Архив

В редица области в страната има идентифицирани проблемни училища, обикновено гимназии, в които над 90% от децата са от проблемни групи. Там са инсталирани камери, включително с лицево разпознаване, които са свързани с електронен дневник, с които може ежедневно да бъде наблюдавана посещаемостта. Това каза в Казанлък министърът на образованието Красимир Вълчев.

„Имаме голям контингент рискови ученици, които не посещават редовно занятия, ученици за които майчин език не е българският“, коментира той. „Това е ежедневна битка и работа по осигуряване присъствието им в училище“, посочи Вълчев.

По думите му е много важно децата да бъдат обхванати още от детските градини. „По време на срещата в Казанлък не чух нещо, кой знае колко по – различно от това, което е като цяло в страната. Въпреки че има райони, които са много по – проблемни, отколкото Казанлък, тук като цяло политиката на включване на тези деца е успешна и в града, и в селата в общината. Разбира се, има си специфичните предизвикателства, но те не са кой знае колко по – различни“, посочи образователният министър.

Той обясни, че преди две седмици са публикувани предложения за промени в организацията и финансирането на дейности по интереси. В Закона за държавния бюджет за 2019 година са планирани 25 млн. лева допълнително. „Много е важно и този инструмент да използваме за максимално взаимодействие, както между самите образователни институции, така и с други институции. На срещата говорихме и за материалната база, за транспорта и по всички останали въпроси, които са на дневен ред в системата. Като цяло, нещата в Казанлък са нормални, по – добри са резултатите от средните, които имаме за страната”, каза още министър Вълчев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование