Красимир Вълчев: Намалихме с 60% приема в специалност „Икономика“ в сравнение с 2015 г., като най-малко е намалението за УНСС - с над 20%

Снимка: Архив

Намалихме с 60% приема в специалност „Икономика“ в сравнение с 2015 г., като най-малко е намалението за УНСС - с над 20%. Това каза пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев след среща с ръководството на УНСС.

На въпрос как ще коментира изказването на министъра на финансите Владислав Горанов, според когото не са нужни толкова много икономисти, Вълчев посочи, че е трудно да се каже, особено в хоризонт над 15 години, каква ще бъде структурата на професиите и необходимите специалисти. „Очакваме повсеместен недостиг на всички видове специалисти през следващите 10-15 години заради възрастовата структура на работната сила. Хората, които ще навлизат в пенсионна възраст, ще бъдат с 50% повече отколкото тези, които ще влизат на пазара на труда“, коментира образователният министър.

Вълчев посочи, че през последните десетилетия приемът във висшето образование в социалните, стопанските и правните науки се е увеличил най-много. „И висшите училища отговориха с предлагане на това търсене на образователния пазар като наоткриха обучение в образователни направления Икономика, Администрация и управление“, коментира той.

Министърът на образованието посочи, че от 2016 г. е започнала политика на преструктуриране на приема и на финансирането. „Този прием, който приехме вчера на Министерски съвет, е да намалим с 60% приема в професионално направление Икономика в сравнение с 2015 г., като сме го нулирали в 6 или 7 държавни висши училища. Най-малко е намалението в УНСС, защото го правим въз основа на комплексна оценка от качеството на обучението, научните изследвания и реализация“, каза още Вълчев.

Той обясни, че в УНСС приемът е намален с над 20% спрямо 2015 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование