Красимир Вълчев: Образователните институции не могат да предоставят специализирани знания, ако не си взаимодействат с бизнеса

Снимка: Архив

Образователните институции не могат да предоставят специализирани знания, ако не си взаимодействат с бизнеса. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на откриването на конференция „Училище-университет-бизнес: ръка за ръка в ИКТ сектора“.

„Мислех си дали можем поотделно в днешния свят, но нито училището, нито университета, нито бизнеса, нито министерството могат сами. В този постоянно развиващ се свят специализираните институции трябва да предоставят специализирани и индивидуализирани знания. Но специализираните гимназии не могат да ги предоставят, ако не си взаимодействат с бизнеса, висшите училища – също“, каза още Вълчев и обясни, че ТУЕС и Техническият университет са един такъв добър пример за взаимодействие с бизнеса.

Образователният министър обясни, че МОН подготвя програма, чрез която повече външни преподаватели да влязат в училищата. „Необходимостта от специализирани знания изправят пред предизвикателство всички образователни институции. Висшите училища вече трудно могат да задържат за четири години един млад човек, защото за тези четири години нещата могат да се променят страшно много“, заяви Вълчев.

Той отправи поздравления и към всички учители. „Защото добрите резултати в образованието са плод на дългогодишния труд на учителите“, каза още образователният министър.

Коментари

Задължително поле