Земетресение от 4,8 по Рихтер край Асеновград тази нощ

Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

173 милиона за нов център на София (ВИДЕО) Пускат нощен транспорт за 2 лв.

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Красимир Вълчев: Приоритетите на МОН са заложени в управленската програма на правителството

Снимка: Архив

Не знам дали е имало друга управленска програма с толкова силен бюджетен ангажимент върху образованието. Това каза на пресконференция министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който представи новия политически кабинет на министерството.

„Следващите 12 месеца ще бъдем ангажирани с европредседателството. В МОН ресорният министър е Деница Сачева-Атанасова“, заяви той.

По думите му приоритетите на МОН са заложени в управленската програма на правителството.

„От тази програма се вижда, че образованието е изведено като стратегически национален приоритет. Не знам дали е имало друга управленска програма с толкова силен бюджетен ангажимент върху образованието. Това ни прави още по-отговорни да докажем ролята на образ за дългосрочното икономическо развитие на страната. Основният приоритет са решителните мерки за ликвидиране на неграмотността чрез образоване на всяко едно дете и ученик. България е изправена пред предизвикателството на намаляващ дял на работната сила, миграция и увеличаващ се дял на децата от уязвими групи, деца, чиито родителите са нисък образователен статус“, обясни Вълчев.

По думите му рецептата е доста по сложна – трябва да се използват всички мерки и дейности за постигането на тази цел, но в опростения и вариант рецептата звучи така, че министрите и институциите трябва да работят заедно по обхващането и задържането на всяко дете в детска градина и училище. „Това е заръката и на министър-председателя. До края на юни ще предложим механизъм за междуинстуционална интеграция“, добави министърът.

Според него ключово е да обхванат всички деца, включително тези от уязвими групи, в задължителна предучилищна възраст на 5 години. „Предучилищната възраст е ключова за тяхното социално и емоционално, и най-вече езиково развитие“, добави Вълчев.

„Учителите са тези, които в най-голяма степен допринасят за подобряването на образователните резултати. Трябват ни добри и мотивирани учители, затова трябва да направим така, че да увеличим склонността на младите хора да се включат в педагогическата професия. Това не може да стане без увеличение на възнаграждението. Това беше заложено в управленските приоритети на управляващото мнозинство. Дадохме заявка, че това ще бъде изпълнено. Трябва да поддържаме учителските заплати над средната за страната, за да имаме увереността, че достатъчно млади хора ще се включат в учителската професия“, каза още Красимир Вълчев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете