На 26 юни 2019 да почерпят

Електрическа буря в кралския двор Jaguar I-Pace изстреля най-болезнената стрела към сърцето на Германия

Опрощават дългове след 10 г. по пътя към Голготата Директива на ЕС чисти борчове на граждани със свободна професия

Трус от 2,9 по Рихтер е регистриран на 25 км южно от Кулата

Заловиха ръководителя на клона на „Ислямска държава“ в Йемен

Доналд Тръмп заплаши Иран със заличаване

Посланикът на САЩ в НАТО: Засега нямаме защита от руските крилати ракети

Експлозия избухна в нефтена рафинерия в Испания близо до Гибралтар (СНИМКИ и ВИДЕО)

Тръмп назначи Стефани Гришам за нов прессекретар на Белия дом

Тома Белев в схема за бетониране на морския бряг В нарушения на закона общинари пробутват „еколога“ като главен изпълнител за доработването на Интегриран план за управление

„Спейс екс“ изведе в орбита нови спътници и атомен часовник (ВИДЕО)

Обърнал се тир блокира пътя Видин-Монтана

Гореща вълна обхваща Европа, температурите скачат над 40 градуса

6,5-литров двигател V12 с мощност 770 коня и задвижване 4х4 прави лятото още по-горещо

Кражбите в Борисовата градина Кметът Фандъкова докладва сделките в парка

Красимир Вълчев: Приоритетите на МОН са заложени в управленската програма на правителството

Не знам дали е имало друга управленска програма с толкова силен бюджетен ангажимент върху образованието. Това каза на пресконференция министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който представи новия политически кабинет на министерството.

„Следващите 12 месеца ще бъдем ангажирани с европредседателството. В МОН ресорният министър е Деница Сачева-Атанасова“, заяви той.

По думите му приоритетите на МОН са заложени в управленската програма на правителството.

„От тази програма се вижда, че образованието е изведено като стратегически национален приоритет. Не знам дали е имало друга управленска програма с толкова силен бюджетен ангажимент върху образованието. Това ни прави още по-отговорни да докажем ролята на образ за дългосрочното икономическо развитие на страната. Основният приоритет са решителните мерки за ликвидиране на неграмотността чрез образоване на всяко едно дете и ученик. България е изправена пред предизвикателството на намаляващ дял на работната сила, миграция и увеличаващ се дял на децата от уязвими групи, деца, чиито родителите са нисък образователен статус“, обясни Вълчев.

По думите му рецептата е доста по сложна – трябва да се използват всички мерки и дейности за постигането на тази цел, но в опростения и вариант рецептата звучи така, че министрите и институциите трябва да работят заедно по обхващането и задържането на всяко дете в детска градина и училище. „Това е заръката и на министър-председателя. До края на юни ще предложим механизъм за междуинстуционална интеграция“, добави министърът.

Според него ключово е да обхванат всички деца, включително тези от уязвими групи, в задължителна предучилищна възраст на 5 години. „Предучилищната възраст е ключова за тяхното социално и емоционално, и най-вече езиково развитие“, добави Вълчев.

„Учителите са тези, които в най-голяма степен допринасят за подобряването на образователните резултати. Трябват ни добри и мотивирани учители, затова трябва да направим така, че да увеличим склонността на младите хора да се включат в педагогическата професия. Това не може да стане без увеличение на възнаграждението. Това беше заложено в управленските приоритети на управляващото мнозинство. Дадохме заявка, че това ще бъде изпълнено. Трябва да поддържаме учителските заплати над средната за страната, за да имаме увереността, че достатъчно млади хора ще се включат в учителската професия“, каза още Красимир Вълчев.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.