Красимир Вълчев: Работим по друг случай на плагиатство, във Велико Търново

Снимка: Архив

Няма да има съкращения или загуба на собственост в НИМХ, каза просветният министър

Ще бъде назначен служебен ректор на мястото на уличения в плагиатство ректор на Варненския технически университет. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по БНТ. Той добави, че проблемът с плагиатството в научните сфери не е само български.

Ще бъде назначен служебен ректор на мястото на уличения в плагиатство ректор на Варненския технически университет. Плагиатството е констатирано още миналата година, но едва тази Просветното министерство се е сдобило с правомощията да освободи ректора, обясни просветният министър. Професорът ще изгуби научната си титла „доктор на техническите науки“.

Проблем с плагиатството има по всички страни, не само в България, заяви Красимир Вълчев. "Последната година беше заявено, че това е проблем, защото руши академичната етика и академичните ценности", каза той.

Не всички въпроси за плагиатство преминават през новосформираната Комисия по академична етика - някои се разглеждат на университетско ниво, обясни министърът. В момента се работи по подобен случай за плагиатство във Висшето военно училище във Велико Търново, като не става дума за ректора, но министърът отказа да даде предварителни подробности.

Тази година увеличението на средствата за БАН са над 50%, като това това няма аналог с предишни години или други публични организации, обясни министърът.

БАН се държи като частен собственик на НИМХ и са забравили, че изпълняват публична функция, заяви Красимир Вълчев.

Работата на НИМХ ще се подсигури законово, така че институтът нито да прекъсне работата си, нито да има съкращения на персонала или загуба на собствеността, допълни той. Увеличението на учителските заплати не е за сметка на учените в БАН, заяви просветният министър.

"Учените в БАН нямат тази обществена задача, която има учителят. Затова и финансирането на научните изследвания е в много по-малка степен базирано на твърда база, а в по-голяма степен е функция на тяхната активност", посочи Красимир Вълчев.

Връщането на децата в училище е екипна задача, с която сам учител не може да се справи, обясни Вълчев.

По думите му, приоритетите на Просветното министерство включват връщането на децата в училище, модернизацията и инвестициите в учителите, инвестициите в дигиталните умения, връзката с пазара на труда, обновяване на учебните програми.

Работата на Просветното министерство няма да се утежни, ако Агенцията за българите в чужбина бъде закрита, тъй като МОН има повече правомощия от нея, включително законови, обяви Вълчев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование