Какво е да си Кавалер на музата?

Почина дете, изоставено в пловдивска болница

Зам.-министър Николай Павлов: Младежите са най-ценният ресурс на България

Румънският министър на правосъдието се оттегля

Иван Гешев: Зад Иванчева стоят интереси на отломки от СДС и бивш правосъден министър

Чавушоглу: Турция взима предвид притесненията на НАТО за С-400

13 организации искат оставката на Порожанов Земеделското министерство води сектора към унищожение

Вицепрезидентът Йотова: Време е да кажем какво не ни харесва в ЕС Над 100 деца получиха награди от конкурс за Велики Преслав под патронажа на вицепрезидента

Състоянието на Бил Гейтс отново надхвърли 100 милрд. долара

Отлриха завишена радиоактивност на минералната вода в Невестино

Дончо Атанасов е подал оставка от ръководството на АПИ

Подписка за мъж, причинил смърт на пътя, докато обжалва 17-годишна присъда

Дерменджиев отговори на Любо Пенев

Земеделският министър: Проектите за плодове и зеленчуци са за близо 900 млн. лв.

МВнР: Над 70 български автомобила са платили завишени пътни такси в Турция

Красимир Вълчев: Работим по друг случай на плагиатство, във Велико Търново Няма да има съкращения или загуба на собственост в НИМХ, каза просветният министър

Ще бъде назначен служебен ректор на мястото на уличения в плагиатство ректор на Варненския технически университет. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по БНТ. Той добави, че проблемът с плагиатството в научните сфери не е само български.

Ще бъде назначен служебен ректор на мястото на уличения в плагиатство ректор на Варненския технически университет. Плагиатството е констатирано още миналата година, но едва тази Просветното министерство се е сдобило с правомощията да освободи ректора, обясни просветният министър. Професорът ще изгуби научната си титла „доктор на техническите науки“.

Проблем с плагиатството има по всички страни, не само в България, заяви Красимир Вълчев. „Последната година беше заявено, че това е проблем, защото руши академичната етика и академичните ценности“, каза той.

Не всички въпроси за плагиатство преминават през новосформираната Комисия по академична етика – някои се разглеждат на университетско ниво, обясни министърът. В момента се работи по подобен случай за плагиатство във Висшето военно училище във Велико Търново, като не става дума за ректора, но министърът отказа да даде предварителни подробности.

Тази година увеличението на средствата за БАН са над 50%, като това това няма аналог с предишни години или други публични организации, обясни министърът.

БАН се държи като частен собственик на НИМХ и са забравили, че изпълняват публична функция, заяви Красимир Вълчев.

Работата на НИМХ ще се подсигури законово, така че институтът нито да прекъсне работата си, нито да има съкращения на персонала или загуба на собствеността, допълни той. Увеличението на учителските заплати не е за сметка на учените в БАН, заяви просветният министър.

„Учените в БАН нямат тази обществена задача, която има учителят. Затова и финансирането на научните изследвания е в много по-малка степен базирано на твърда база, а в по-голяма степен е функция на тяхната активност“, посочи Красимир Вълчев.

Връщането на децата в училище е екипна задача, с която сам учител не може да се справи, обясни Вълчев.

По думите му, приоритетите на Просветното министерство включват връщането на децата в училище, модернизацията и инвестициите в учителите, инвестициите в дигиталните умения, връзката с пазара на труда, обновяване на учебните програми.

Работата на Просветното министерство няма да се утежни, ако Агенцията за българите в чужбина бъде закрита, тъй като МОН има повече правомощия от нея, включително законови, обяви Вълчев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.