Красимир Каракачанов: България иска да ремонтира 15 изтребителя МиГ-29 в "Авионамс"

България иска да ремонтира 15 изтребителя МиГ-29 в "Авионамс", след като работна група на РСК-МиГ направи в рамките на месец обследване на техническото състояние на самолетите и на техническата база за това дали е възможен ремонтът. Това разясни военният министър Красимир Каракачанов в кулоарите на Народното събрание, където дойде заедно с шефа на отбраната ген. Боцев за приемането на доклада за отбраната за 2016 г., информира Канал 3. По думите на Каракачанов до средата на ноември е възможно да получим оферта с предварителна цена на евентуалния ремонт, за да се върви към подписване на договор.

"Топката е в МО и както винаги, МО ще я отиграе по най-добрия начин - това бе пък отговорът на министъра на отбраната за доклада на временната комисия за изтребителите, която реши да натовари с отговорността МО, като върна процедурата по покупката в начална фаза.

"За мен е важно процедурата да е прозрачна, да няма никакви съмнения, тъй като става въпрос за милиард и половина за 8 самолета и още толкова за още 8 самолета", добави той.

"Ако процедурата започне отначало, с нова заявка, и ако парламентът не сложи някакви ограничения, може да се разшири периметърът на разговорите", коментира Каракачанов, като обясни, че вариантите са два - или започват преговори с тримата участници досега, или се разширява периметърът на кандидатстващите фирми и извън ЕС и НАТО, например, за оферта от Израел.

Каракачанов призна още, че преди да са направени разчетите на бюджета не може да назове минимум проценти за увеличение на заплатите в армията за новия бюджет, за което загатна премиерът, но изрази доволство, че по въпроса се работи. "На мен ми се иска много, ама все пак едно да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто е да го направиш", цитира Каракачанов думите на Николай Хайтов.

По повод оплакването на Валери Симеонов, че не си говори с ГЕРБ и премиера от два месеца, Каракачанов показа изненада и обяви, че той лично няма нарушена комуникация с министър-председателя.

"Аз си говоря с премиера, въпреки че се намирам в друга сграда. Нямам проблеми да си говоря с премиера. Мисля, че неговата комуникация би следвало да е доста по-лесна, защото са все пак на 5 метра един от друг", подкачи Симеонов коалиционният му партньор. Каракачанов обаче спря дотук и заключи, че не обича да коментира през медиите вътрешнокоалиционни въпроси.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България