Краставиците поскъпнаха с 30 на сто само за седмица

За изминалата седмица краставиците са поскъпнали с 32,4 на сто на едро, а за изминалата година цената им се е увеличила двойно.

Цените на храните на едро продължават да растат

Преди година зеленчукът е струвал два пъти по-евтино, показват данните на ДКСБТ

Само за седмица цената на краставиците на едро се повиши с 32,4 на сто. Така килограмът на зеленчуците стана средно 3,15 лева или със 77 стотинки повече отколкото бе преди седмица. Това показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДКСБТ). И това е стойността, на която краставиците се търгуват по борси и тържища, а до крайния потребител те достигат с поне 10-15 на сто по-скъпо. По същото време преди година цената на зеленчукът е била двойно по-ниска. Килограм краставици в началото на декември 2020 г. се е търгувал срещу 1,53 лева, показват данните на ДКСБТ.

Потребителската кошница поскъпва значително и цените на почти всички цени на храните се увеличават за изминалите 7 дни. Ябълките се търгуват с 15 на сто по-скъпо и средната им цена на едро достига 1,38 лева.

Преди година плодовете са се търгували срещу средно 1,21 лева за килограм. С близо 15 на сто през изминалата седмица се е увеличила продажната стойност и на червения пипер. Зеленчукът се продава на едро средно срещу 2,12 лв./кг.

Олиото продължава да поскъпва, макар и през последната седмица увеличението да е незначително. Но спрямо преди година разликата в цената на едро е почти левче - от 2,65 лева преди година до 3,60 лева в момента, а в магазините поне 1,50 - 2 лева.

Сред продуктите, които поскъпват през последните 7 дни са още зрял фасул, леща, брашно, кашкавал “Витоша”, краве сирене, имитиращите млечни продукти, масло, маргарин, кисело и прясно мляко, пилешки гърди, кренвирши, колбаси, банани, картофи, зеле, моркови, лук, зелен пипер и вносните домати. С други думи - почти всички от основните храни, които слагаме на трапезата си.

В сравнение с преди два месеца

Плащаме с 50 ст. повече за хляб

Заради повишение на тока за бизнеса

Хлябът е поскъпнал между 50 и 70 стотинки само през последните два месеца, а се очаква цената му да продължи да се повишава.

През последните два месеца цената на хляба се е повишила с между 50 и 70 стотинки. Според производителите причината е в рекордно скъпите цени на тока, които се повишиха между два и три пъти. Освен това според хлебарите са се повишили и другите разходи, свързано с производството на насъщния, включително и суровините. Цената на новата реколта от пшеница също е два пъти по-висока спрямо миналогодишната, обясняват от бизнеса.

Според хлебопроизводители може да се очаква хлябът да поскъпне още до няколко седмици. Най-драстично е увеличението в цената на многозърнестия хляб, който е и все по- търсен. Той вече струва 2,40 лв. за 600 грама. Същият преди седмица се е търгувал с цели 70 стотинки по-евтино или 1,70 лева за 600 грама.

Заради скъпите цени на хляба купувачи се запасяват със самуни, обясниха търговци. Според тях потребителите предпочитали да си купят хляб сега, предвид очакваното ново поскъпване на цената до края на годината. За да запазят насъщния хората го складирали в найлонови пликове във фризерите. А преди консумация го размразяват на стайна температура или в печката. По този начин хлябът може да се запази без да се развали за около 3 месеца, обясняват хлебари.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари