Кремъл: Евентуална промяна на статуквото може да дестабилизира ситуацията в Приднестровието

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Евентуална промяна на статуквото в Приднестровието може съществено да дестабилизира ситуацията в региона, според Кремъл, който призовава да се избягват "резки движения", засягащи тази деликатна тема. Тази позиция представи Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент, запитан при какви условия руските миротворци може да напуснат Приднестровието, предаде БТА.

"Русия контактува с избраната за президент на Молдова Мая Санду по дипломатическа линия", посочи Песков в отговор на друг въпрос и напомни, че президентът Владимир Путин вече поздрави Санду по повод изборната й победа.

Москва ще се съобразява с всички възможни негативни последици от евентуални резки стъпки на новото ръководство на Молдова и разчита да продължи конструктивния диалог, воден с доегашния молдовски ръководител Игор Додон, каза говорителят на Кремъл.

Мая Санду се обяви за изтегляне на руските войски и боеприпаси от Приднестровието. Според нея руските миротворци в региона трябва да бъдат сменени с мисия от цивилни наблюдатели под егидата на ОССЕ.

Песков съобщи, че темата не е била обсъдена предварително с Руската федерация, и спомена за "нуждата от по-балансиран подход в контекста на нашите двустранни отношения".

Коментари

Задължително поле